Κίνηση-ματ του Πούτιν στη Ράκκα - Κλείδωσε με Spetsnaz και Sukhoi ΗΠΑ, Κούρδους και ISIS στο ίδιο κλουβί να σκοτωθούν μεταξύ τους

φωτο από: http://www.debka.com/dynmedia/photos/2017/05/27/src/Putin-Syria_15.9.15.png
Στρατής Μαζίδης

Ικανότητες επιδέξιου σκακιστή έδειξε τα τελευταία 24ωρα ο Πούτιν στη Συρία σύμφωνα με την στρατιωτική ανάλυση και ιδίως τις πληροφορίες της ισραηλινής ιστοσελίδας debkafiles.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κινήθηκε με ταχύτητα ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Τεχεράνης να μην προχωρήσει το αμερικανικό σχέδιο για έλεγχο του συριακού νότου από τους δυτικής υποστήριξης τρομοκράτες του FSA.

Την Τετάρτη στις 24 Μαΐο έφτασε στη Μόσχα ο Ιρανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ali Shamkhani μεταφέροντας το μήνυμα - ερώτημα του Ayatollah Ali Khamenei πως σκοπεύει να απαντήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο αμερικανικό σχέδιο να ελέγξουν οι τρομοκράτες της Δύσης την επαρχία του Ντέιρ Εζορ και το τριεθνές Συρίας - Ιράκ - Ιορδανίας στην Al-Tanf.

Ο Shamkhani προειδοποίησε τον Πούτιν ότι, χωρίς ταχείες ενέργειες, οι Αμερικανοί θα μπλοκάρουν τις διαδρομές από τη Βαγδάτη στη Δαμασκό ενάντια στη διέλευση ιρανικών και ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος ηγέτης χρειάστηκε μερικές ημέρες για να καταλήξει σε στρατηγική, την οποία αποκάλυψε στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συζήτησης το Σάββατο.

Ο Πούτιν βρήκε τελικά τον τρόπο να ικανοποιήσει το αίτημα της Τεχεράνης η οποία απαιτούσε τη λήψη σκληρών μέτρων ώστε να αποτραπεί να αναλάβουν οι τρομοκράτες του FSA με τη στήριξη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Δύσης και της Ιορδανίας, τον έλεγχο των συριακών-ιρακινών συνόρων, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση των όπλων με αμερικανικά στρατεύματα.

Για να ανοίξουμε μια παρένθεση στην ανάλυση της debka πρέπει να σημειώσουμε ότι στάθηκε θετικό για τη Μόσχα το γεγονός της ταχείας προέλασης των συριακών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει απέναντι στην ISIS στο Χαλέπι, την Παλμύρα και τη Χομς γενικότερα, καθώς επίσης και της προώθησής τους στη Σουέιντα.

Οι στρατιωτικές πηγές της debkafile αποκαλύπτουν ότι ο Πούτιν είχε παραγγείλει στους Ρώσους διοικητές στη Συρία να επιβάλουν εναέρια αλλά και επίγειο (με ειδικές δυνάμεις) πολιορκία στη στη Ράκκα.

Γιατί στη Ράκκα; Πρώτον, βρίσκεται στο βορρά, μακριά από τις αμερικανικές θέσεις. Δεύτερον, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν μια συμφωνία μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων - SDF - και της ISIS για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου διαφυγής των τζιχαντιστών προς την Παλμύρα.

Επί του πρακτέου ο Πούτιν έκανε μια κίνηση στην αντίθετη πλεύρα της σκακιέρας δίχως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει απευθείας τους Αμερικάνους.

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Πούτιν-Ερντογάν, μια ρωσική στρατιωτική πηγή στη Μόσχα κυκλοφόρησε την είδηση που μεταδόθηκε το πρωί του Σαββάτου από το πρακτορείο TASS και είχε δημοσιευθεί και στη Freepen.gr: 

«Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο γύρω από την πόλη [Raqqa] για να παρακολουθήσουν πιθανές τρομοκρατικές διαδρομές διαφυγής με μαχητικά αεροσκάφη και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Όσοι τολμήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη, απλά θα εξαφανιστούν».

Το μήνυμα ήταν σαφές και μια πρόγευση είχε ήδη δοθεί όταν η Συριακή και η Ρωσική Αεροπορία κατέστρεψαν ολοσχερώς το γιγαντιαίο κονβόι της ISIS πριν τρεις ημέρες ενώ εγκατέλειπαν την Καλαμούν.
Ο ελιγμός του Πούτιν στη Συρία σχεδιάστηκε για να επιτύχει τρεις στόχους:

1. Πρώτον λειτουργεί ως αντίβαρο στην κίνηση των ΗΠΑ και της Ιορδανίας στο συριακό νότο.

2. Να παρουσιάσει το ρωσικό στρατό ως το μεγάλο πρωταθλητή που αγωνίζεται με τους ισλαμιστές σε σύγκριση με τα αμερικανικά στρατεύματα και τους συμμάχους τους

3. Να χτυπήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, δηλαδή τους Κούρδους χωρίς να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς.

Ωστόσο στους τρεις παραπάνω λόγους της debka οφείλουμε να προσθέσουμε κάτι ακόμη. Η Ράκκα δεν είναι πόλη με έντονο κουρδικό στοιχείο, κάτι που σημαίνει ότι οι SDF μπορούν μεν να εκδιώξουν την ISIS αλλά δύσκολα θα κρατηθούν σε αυτή. Περισσότερο ανέλαβαν την αποστολή για να δείξουν ένα καλό πρόσωπο στο Λευκό Οίκο έναντι πιθανών μελλοντικών κερδών. Όμως η μάχη της Ράκκα δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Το παράδειγμα της Μοσούλης είναι ολοζώντανο. Η ISIS θα χάσει αλλά οι απώλειες δε θα είναι ευκαταφρόνητες. Οι ΗΠΑ που πολεμούν με μαριονέτες στη Συρία, δεν προβληματίζονται. Οι Κούρδοι όμως που καλούνται να ολοκληρώσουν την αποστολή, πιθανότατα θα υποστούν σημαντικές απώλειες και αυτό σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία μετακινεί δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία και λέγεται πως ετοιμάζεται μέσω FSA στο βορρά να ανοίξει μέτωπα στο κουρδικό καντόνι της Αφρίν.

Με τη ρωσική πολιορκία της Ράκκα, οι τρομοκράτες θα αναγκαστούν να παραμείνουν εκεί. Δεν αποκλείουμε ένα προσωρινό πάγωμα της κουρδικής επιχείρησης στην πόλη καθώς η παρουσιαζόμενη συμφωνία με την ISIS, ακυρώνεται πλέον στην πράξη.

Την ίδια στιγμή οι Σύριοι προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα και είναι έτοιμοι να μπουν στην επαρχία της Ράκκα από δύο πλευρές, από βορρά προς νότο (Χαλέπι) και από δύση προς ανατολή (Χάμα) όπου οι σταθμεύουσες δυνάμεις στη Ιθρίγια ετοιμάζονται για επίθεση. Δεν αποκλείεται, όσο μικρή και αν είναι η πιθανότητα, με τα νέα δεδομένα να προλάβουν να φτάσουν οι Δυνάμεις του Τίγρη κι αυτές έξω από τη Ράκκα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail