Νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ: Τρεις υπουργοί αρμόδιοι για τη διαμάχη των Σκοπίων και της Αθήνας

Zoran Zaev

Από τον Vladislav Perunović,
Skopje, FYROM
Για τη Freepen.gr

Το πρόσφατα ανακοινωθέν υπουργικό συμβούλιο του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, το οποίο προγραμματίζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου από το SDSM και από το αλβανικό κόμμα DUI, περιέχει πολλά ονόματα υπουργών, οι οποίοι θα είναι, εκτός από τον ίδιο το Ζάεφ, υπεύθυνοι για την επιτυχία ή την αποτυχία επίλυσης του ονόματος με την Ελλάδα. Σε άλλους τομείς, τα υπουργεία τους είναι εκείνα που είναι κρίσιμα για την απαραίτητη εξουδετέρωση του πολιτισμού του ψευδοϊστορισμού που βασίζεται στην πλαστογραφία κυρίως της ελληνικής ιστορίας. Μεταξύ 15 υπουργών από τρία πολιτικά κόμματα, τρία άτομα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για να ασκήσουν την πολιτική μεταρρύθμισης. Αυτά είναι:

- Η Renata Deskoska, η νέα Υπουργός Παιδείας και Επιστημών (SDSM)
- Ο Robert Alażozovski, Υπουργός Πολιτισμού (SDSM)
- Ο Nikola Dimitrov, Υπουργός Εξωτερικών (αγνώστου πολιτικής ταυτότητας)

Η εξέταση των προφίλ αυτών των μελών μέσης ηλικίας των πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ αφήνει λίγες ενδείξεις για τις πραγματικές πολιτικές που μπορούν να αναλάβουν με τα αντίστοιχα καθήκοντά τους. Αν και δεν έχουν προσωπικές ή άλλες αντιπαραθέσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, κανένας δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής σχετικά με την ιδεολογία του ψευδομακεδονισμού.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πανεπιστημιακό καθηγήτρια του δικαίου, Renata Deskoska, της οποίας η βιογραφία καταδεικνύει έναν πιο «τεχνοκρατικό» και διοικητικό τρόπο αντιμετώπισης του επαγγέλματός της. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια είναι η στάση της Deskoska σχετικά με τη συντριπτική παρουσία αρχαίων μακεδονικών στοιχείων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ΠΓΔΜ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κλάδους των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίοι μολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό με το ψευδομακεδονικό εθνικιστικό, και μάλιστα φασιστικό περιεχόμενο το οποίο επιβλήθηκε από τα πρώτα χρόνια σε γενιές εντυπωσιακών νεαρών μυαλών στο κεντρικό βαλκανικό κράτος.

Η περίπτωση του γλωσσολόγου, ποιητή και φιλολόγου Robert Alażozovski, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Πολιτισμού της χώρας, είναι ασαφής. Όντας προστατευόμενος από τη λέσχη GEM, μια ημικρατική οργάνωση της ΜΚΟ «Ανοικτής Κοινωνίας» του George Soros στα Σκόπια, είχε ενεργητική συμμετοχή με ακτιβισμό κατά της κυριαρχίας του Γκρουέφσκι. Ως προϊόν της Φιλολογικής Σχολής της ΠΓΔΜ στο πανεπιστήμιο του UKIM στα Σκόπια, σε αυτό το σημείο δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα ότι θα υποστηρίξει, τη γιουγκοσλαβική θεωρία του ψευδομακεδονισμού, η οποία βασίζεται στο (λανθασμένο) της εθνοτικής γένεσης των αποκαλούμενων "Μακεδονίτσι" μέσω της χειραφέτησης στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το πρόσφατα ανακοινωθέν έργο του για την προώθηση του «μακεδονικού» γλωσσικού καθαρισμού στα μέσα ενημέρωσης, την εκπαίδευση και τη διοίκηση.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, επαγγελματίας διπλωμάτης, απόφοιτος Cambridge που ήταν πρώην κοντά στο VMRO-DPMNE, είναι επίσης περίπλοκος. Είναι γνωστός πρωτίστως σε συνενώσεις με τον πατέρα του, Δημήτρη Δημητρόφ, ντόπιο της Καστοριάς, η οποία ήταν Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση VMRO-DPMNE 1998-2002 με ανθελληνικές θέσεις και ένθερμος υποστηρικτής του βουλγαρισμού. Παρόλο που «δε δηλώνει» ότι μοιράζεται τη βουλγαρική κοσμοθεωρία του πατέρα του, τουλάχιστον φαίνεται ότι αντιτίθεται στις πολιτικές αντιχολισμού που ήταν παράλληλες με τον αυξημένο αυταρχισμό στο πρώην κόμμα του VMRO-DPMNE του Νικολά Γκρουέφσκι, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια όπου ήταν αντιφρονούντας. Η προσέγγισή του για την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα μοιάζει πιο αυθεντική από τον ανυπότακτο πολιτισμό του προκάτοχού του Νικόλα Πόποσκι.

Τελικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι μεγάλο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αυτών των υπουργών της κυβέρνησης του Zaev θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο που εξέφρασε ως στόχο τη γρήγορη είσοδο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας). Αυτή η στάση μπορεί να καταλήξει σε καλύτερη βούληση για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα του ονόματος.

Από την άλλη πλευρά, η επιρροή των πλησιέστερων βουλευτών και συμβούλων, που είναι άγνωστες σε αυτή την πρώιμη περίοδο αλλαγής κυβέρνησης στα Σκόπια, θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στη διαμόρφωση νέων πολιτικών που περιγράφονται σε κάθε κατάσταση που καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης από την ηγεσία της SDSM ως "αναμόρφωση".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail