Φέρτε τους χαρτιά να υπογράψουν


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι τόσο ηλίθια ώστε να στραφεί κατά του σώματος που του έδωσε ψήφους στις προηγούμενες εκλογές με τα νέα μέτρα ή τόσο φιλελεύθερη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη φορολογία τους με τα αντίμετρα.

Τα τελευταία χρόνια,απο το 2010 και μετά, οι διαφορές των κυβερνήσεων περιορίζονται στο πόσο πιο μνημονιακες και πόσο πιο υποτελείς είναι στα κελεύσματα των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Αν θέλετε να διαπιστώσετε πόσο τραγικά είναι τα πραγματα σήμερα, αρκεί μια προσεκτική ανάγνωση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δεν χαρίζεται σε κάποιο απο τα κόμματα που κυβέρνησαν και καταγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα.

Γνωστός πολιτικός, διαδικτυακός μου φίλος, γράφει στον τοίχο του:

"Η μόνη λύση για να σταματήσει η διαρκής φτωχοποίηση είναι μαζικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δημιουργία πλούτου".
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του μιας και είναι προφανέστατη αλήθεια.

Ομως:

Θεωρείτε οτι είναι κοντόφθαλμοι ή ηλίθιοι οι δανειστές που σέρνουν όλες τις κυβερνήσεις σε αέναα μνημόνια με υπέρμετρη φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις, εταιρειών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αναγέννηση της οικονομίας, με αντίτιμο ψίχουλα;

Πιστεύετε οτι εξαιτίας "λαθών" στους υπολογισμούς της τρόικας, κουαρτέτου, θεσμών και όπως αλλιώς ονομάσουν τους δανειστές το ΑΕΠ του 2016 έχει πέσει στο μισό του ΑΕΠ του 2008;

Νομίζετε οτι εξαιτίας "λαθών" έφτασαν σήμερα να φορολογήσουν κάτω και απο το ποσό που αποτελούσε όριο της φτώχειας το 2012;

Ενα απλό παράδειγμα. Αντί να υπάρχει ενα ταμείο που να ιδιωτικοποιεί τα φιλέτα και τα ασημικά του Δημοσίου, να υπήρχε ένας ανεξάρτητος οργανισμός να ελέγχει και να διοικεί τις εταιρείες αυτές ώστε να είναι κερδοφόρες και να συμμετέχουν στην αναγέννηση της οικονομίας.

Να απολύσει, μετά απο έλεγχο, τους κρατικοδίαιτους κηφήνες, να κρατήσει μόνο τους ικανούς και να προσλάβει επιπλέον το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό ώστε σε 2-3 μήνες να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Να παράγει πλούτο , να επιστρέφει και μέρος των δανεικών αλλά και να στηρίζει επενδυτικά σχέδια ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Να τιτλοποιήσουν μελλοντικά κέρδη, παίρνοντας έτσι πολλαπλάσια ποσά πίσω, ενα μέρος τους να πάει στην αποπληρωμή των δανειων και να δώσουν ακόμα ενα μέρος των χρημάτων για αναπτυξη παράλληλα, δίνοντας το έναυσμα για επιστροφή των επενδυτών στη χώρα.

Πιστεύετε οτι είναι ανίκανοι οι δανειστές ή ήταν αδύνατο να σκεφτούν κάτι τέτοιο, τόσο προφανές και να το επιβάλλουν;

Πιστεύετε οτι είναι τόσο ηλίθιοι ωστε να προτιμούν να πωληθεί ο ΟΣΕ όσο κοστίζουν 3 αμαξοστοιχίες με 6 βαγόνια η κάθε μία, η ΕΛΒΟ με 10 εκ ευρώ ή να ξανακρατικοποιούνται, επιδοτούμενα μάλιστα με "σπατόσημα", τα περιφερειακά αεροδρόμια απο την Fraport, μια εταιρεία του ευρύτερου Γερμανικού δημοσίου, που κάθε άλλο παρά ιδιωτική είναι;

Τα "πρωτογενή πλεονάσματα" είναι σχεδιασμένα ώστε να προκύπτουν μόνο με εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Μια ανάγνωση των τεχνικών μνημονίων θα πείσει και τον πιό δύσπιστο, από τον τρόπο υπολογισμού τους.

Η αλήθεια είναι ότι όσο "αριστεροί" είναι αυτοί που σήμερα ιδιωτικοποιούν και ξεπουλούν αεροδρόμια, ΟΛΠ, τραίνα ,ΕΛΒΟ (και δεν έχει τελειωμό η ιστορία), άλλο τόσο "φιλελεύθεροι" είναι και οι υπόλοιποι που κάποια στιγμή θα έρθουν.

Δυστυχώς το "φέρτε του χαρτί να υπογράψει", με το χέρι στην καρδιά και όχι κλείνοντας τα μάτια, είναι αδύνατον να μην το πεί κανείς για κάποιον απο αυτούς που πέρασαν, αυτούς που κυβερνούν και απο τους πολιτικούς μελλοντικούς διεκδικητές της εξουσίας, που ας μην γελιόμαστε, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την εξουσία θα πρέπει να πάρουν πρώτα τις ευλογίες των ιδιοκτητών του προτεκτοράτου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail