Το ολέθριο λάθος του Πούτιν στη Συρία έγινε τον Ιούνιο του 2016

Συριακό Τ-55 καθ'οδόν από Ιθρίγια για Ράκκα το 2016
Του Στρατή Μαζίδη

Ιούνιος 2016, ο συριακός στρατός μαζί με την επίλεκτη ομάδα "Γεράκια της Ερήμου" ξεκινούν μια θυελλώδη επίθεση από την Ιθρίγια στα ανατολικά όρια της Χάμα με σκοπό την απελευθέρωση της Τάμπκα στην επαρχία της Ράκκα και εν συνεχεία να απελευθερώσουν την ίδια την "πρωτεύουσα" των  τζιχαντιστών.

Ο συριακός στρατός εκμεταλλευόμενος το momentum από την πρώτη απελευθέρωση της Παλμύρα σε μόλις 21 ημέρες, καταπίνει κυριολεκτικά τα χιλιόμετρα, απελευθερώνει το ένα χωριό μετά το άλλο και φτάνει στα περίχωρα της Τάμπκα τον Ιούνιο του 2016. Συριακά ελικόπτερα αρχίζουν να ρίχνουν φυλλάδια στην πόλη καλώντας τους τρομοκράτες να αποχωρήσουν και τους κατοίκους να λάβουν τα μέτρα τους.

Και ξαφνικά με μια ξαφνική νυχτερινή αντεπίθεση με εκατοντάδες αναλώσιμους βομβιστές αυτοκτονίας και χημικά όπλα, ο στρατός θα υποστεί μεγάλη ήττα σε τέτοιο βαθμό ώστε όχι μόνο δεν μπήκε τελικά στην Τάμπκα (που τώρα απελευθέρωσαν οι Κούρδοι) αλλά οπισθοχώρησε στα όρια της Ιθρίγια, θέση την οποία διατηρεί ως σήμερα.

Βασικοί παράγοντες;

> Τότε δεν είχε αποκόψει από το βορρά τις πιθανές ενισχύσεις του ISIS από την περιοχή του Χαλεπίου ενώ σήμερα ο συριακός στρατός έχει απελευθερώσει τις περιοχές ανατολικά της πόλης φτάνοντας ως τις όχθες του Ευφράτη.

> Είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο η μερική απαγκίστρωση της Ρωσίας στη Συρία

Στην πρώτη επιχείρηση της Παλμύρα, η Ρωσική Αεροπορία είχε συνδράμει ελάχιστα και το βάρος είχε πέσει στα απαρχαιομένα Su-22 της Συριακής Αεροπορίας.

Ομοίως στην επιχείρηση της Ράκκα η Ρωσική Αεροπορία ήταν κυριολεκτικά απούσα. Δε βοήθησε ούτε μια φορά από αέρος. Αυτό ήταν ένα ολέθριο σφάλμα της Μόσχας η οποία ενώ είχε βάλει τον πόλεμο σε μια τελική ευθεία, τα ανακάτεψε όλα. Ακόμη και την ώρα της κόλασης, δε συνέδραμε.

Το πόσο μεγάλο ρόλο έχουν διαδραματίσει τα ρωσικά βομβαρδιστικά μπορεί να το διαπιστώσει άνετα ο καθένας συγκρίνοντας το χάρτη του Σεπτεμβρίου του 2015 με το σημερινό.

Αν τα ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν βοηθήσει, η Τάμπκα θα είχε απελευθερωθεί, το Ισλαμικό Κράτος θα είχε αποδυναμωθεί εξαιτίας των βομβαρδισμών πολύ γρηγορότερα, ο στρατός θα ήταν έξω από τη Ράκκα και φυσικά τα σχέδια διαμελισμού της Συρίας θα είχαν λάβει τέλος.

Ενδεχομένως να υπάρχουν δεδομένα και παράγοντες που αγνοούμε στο πως οδηγήθηκε τότε η Μόσχα στη μερική απαγκίστρωση και ιδίως στην απουσία της από την επιχείρηση στη Ράκκα.

Και επειδή όλα είναι αλληλένδετα, πιθανότατα δε θα είχε ξαναπέσει η Παλμύρα και θα είχε σπάσει η πολιορκία του Ντέιρ Εζόρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail