H Ελληνίδα που έσωσε 4000 γυναικόπαιδα Αρμενίων κατά τη σφαγή των Αδάνων

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος Μιχαήλ Σοφρωνιάδης σε άρθρο του το 1909 στον Ανατολικό Ταχυδρόμο αναφέρεται σε μια ηρωική Ελληνίδα την Πιπίνα Αρτέμη και την συμβολή της -κατά μαρτυρία αυτόπτη- στη σωτηρία μεγάλου αριθμού Αρμενίων γυναικόπαιδων κατά τη σφαγή των Αρμενίων στα Άδανα. 

Συγκεκριμένα, η Πιπίνα Αρτέμη έμενε στην αρχή της Αρμενικής συνοικίας. Το σπίτι της λειτουργούσε και σαν Ρωσικό προξενείο που διεύθυνε ο γιός της. 

Την ημέρα της σφαγής ενώ ο γιός της λείπει, ανοίγει το σπίτι της και βάζει μέσα 4000 γυναικόπαιδα, γλιτώνοντας τα από βέβαιο θάνατο. Το σπίτι της περικυκλώνεται από τον Τουρκικό όχλο. Αφού αρνείται πρόταση του Βαλή των Αδάνων, οικογενειακού φίλου, για να σώσει την ζωή της εκείνος συγκινείται και στέλνει 40 έφιππους χωροφύλακες για να φυλάξουν το σπίτι της. 

Για 20 μέρες φυλάνε το σπίτι της, και επειδή ανησυχεί κιόλας για τη διατροφή των φιλοξενουμένων της ζητάει με τηλεγράφημα από τον Ρώσο πρόξενο στη Μερσίνη, τον Αντώνιο Μαυρομάτη, τρόφιμα για τα θύματα της Τουρκικής θηριωδίας. Ο γιός της που επίσης βρισκόταν στην Μερσίνη βοηθάει στην αποστολή. 

Η αυτοθυσία της συγκινητική. Αν όλες οι μη Τουρκικές εθνότητες της Μικράς Ασίας ενώνονταν, η μοίρα τους και η μοίρα της περιοχής θα ήταν διαφορετική. 

Ποτέ δεν είναι αργά όμως για τους Αρμένιους, τους Έλληνες, τους Κούρδους και τους Ασσύριους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail