Άρθρο-καταπέλτης του Bloomberg για το χρέος: Μην υποκρίνεστε άλλο! Κουρέψτε το τώρα!

ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images
Freepen.gr - Άρθρο καταπέλτη δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Ελλάδα και πιστωτές ισχυρίζονται πως έχουν κάνει πρόοδο στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις τους για τα χρέη της χώρας - αρκετή για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία εν όψει των πληρωμών ύψους 7 δις ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό είναι το εύκολο μέρος, υποστηρίζει το Bloomberg. 

«Η οριστική διευθέτηση του χρέους που η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνουν, ακόμη δε φαίνεται στον ορίζοντα» σημειώνει το Bloomberg.

Το άρθρο αναφέρεται ότι Αθήνα και δανειστές έχουν εμπλακεί σε ένα σπιράλ θανάτου που έχει δάνεια και σε αντάλλαγμα δημοσιονομική λιτότητα και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει και οδηγήσει στο φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και σε υψηλότερο χρέος. 

Η Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg, πρέπει να τερματίσει άμεσα αυτό το σπιράλ βάζοντας το ελληνικό χρέος σε αξιόπιστη  πτωτική πορεία.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα λάβει μέρος μόνο σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που περιλαμβάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από το παρελθόν, αναφέρει το πρακτορείο και σχολιάζει πως οι πιστωτές έχουν την
ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλά πλεονάσματα του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια. 

Και συνεχίζει εύστοχα: 

«Η Ελλάδα έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την τιμωρία λιτότητας. το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κολλημένο κοντά στο 25 τοις εκατό. Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας περιλαμβάνει περαιτέρω φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αξίας 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πρόκειται να επενδύσουν και πάλι, θα πρέπει να δουν ένα φως στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο η οικονομική αναγκαιότητα και πολιτική άποψη σκοπιμότητας καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη - αλλά δεν είναι τόσο σταθερή ώστε να είναι αυτοκαταστροφική».

Επομένως, οι πιστωτές πρέπει να κινηθούν για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο αναφέρει το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τις ζημίες, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους. Συνεπώς αυτό επαφίεται πλέον στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και τα κεφάλαια διάσωσης τους μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του προκάτοχός του, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Bloomberg υποστηρίζει πως το κούρεμα του χρέους είναι η μόνη λύση αλλά οι ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις φοβούνται τους ψηφοφόρους τους. Η εναλλακτική λύση είναι ένα πακέτο με άλλες παραχωρήσεις - συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, συν επεκτάσεις στις αποπληρωμές και περιόδους χάριτος. 

Το Bloomberg αναφέρει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί να καταστήσει το χρέος βιώσιμο είναι σε θέση να κάνει το χρέος βιώσιμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail