Νέο χτύπημα στην Αγκυρα - Οι Βρυξέλλες παγώνουν την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία

Freepen.gr - Νέο χτύπημα στην Αγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον απόηχο τόσο των τελευταίων εξελίξεων όσο επίσης των διαρκών διώξεων μετά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας που θα δημιουργήσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση της Ενωσης, Γιοχάνες Χαν δήλσε πως η Ε.Ε. προβαίνει στην αναστολή της χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία με το αιτιολογικό πως η Αγκυρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη»:

«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε υποψήφια χώρα».

Επίσης ο Χαν υπογράμμισε ότι η αρνητική πορεία της Τουρκίας έχει ξεκινήσει πριν τα γεγονότα του περασμένου Ιούλιου και το πραξικόπημα. Ο Επίτροπος δήλωσε πως η Αγκυρα κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ε.Ε. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί  ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και το χρονικό διάστημα του παγώματος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail