Οι δέκα λόγοι που κάνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να...ζορίζεται

Αναδημοσίευση από: ethnos.gr

Δήμος Βερύκιος

Πολλοί είναι αυτοί τις τελευταίες μέρες που καθως με αντικρίζουν στον δρόμο με ρωτούν γιατί η Τουρκία επιδεικνύει ασυνήθιστη προκλητικότητα στο Αιγαίο και εγώ τους εξηγώ τους δέκα λογους που κάνουν τον Ερντογάν να ζορίζεται με αποτέλεσμα να... εκτονώνεται στο Αρχιπέλαγος.

1 Οι σχέσεις του Τ. Ερτογάν με τη Ρωσία και το Ιράν περνούν από «σαράντα κύματα» και πρωτίστως μέσα από τους αγωγούς ενέργειας των δυο χωρών. Η Τουρκία έχει άμεση εξάρτηση αγοράς φυσικού αερίου από Ρωσία και Ιράν. Τούτη την περίοδο, καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι όπου απαιτείται λιγότερο φυσικό αέριο, ο Ερντογάν επιχειρεί να κερδίζει χρόνο.

2 «Σύννεφα» εμφανίζονται και στις σχέσεις του Τ. Ερτογάν με τη Σαουδική Αραβία. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ριάντ δεν κατάφερε να πάρει πετρελαιοδόλαρα για? ενίσχυση της αντιπολίτευσης της Συρίας. Οι «κάνουλες» της Σαουδικής Αραβίας έκλεισαν για τρεις λόγους:

α) Το Ριάντ είναι πεπεισμένο ότι με τα χρήματα που έδιναν στον Ερντογάν, το μεγαλύτερο μέρος το παρακρατούσε ο ίδιος και το υπόλοιπο το διέθετε στους ISIS.

β) Οι απροσδιόριστες έως ψυχρές σχέσεις του Ερντογάν με τις ΗΠΑ.

γ) Η εμπορική και ενεργειακή συνεργασία του Ερντογάν με το Ιράν.

3 Ο κίνδυνος δημιουργίας κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σαν εφιάλτη την άποψη που επικρατεί σε όλες τις όμορες στην Τουρκία χώρες ότι οι Κούρδοι με τη βοήθεια της Δύσης είναι οι μόνοι που μπορούν να διαλύσουν το ISIS και την εισερχόμενη τρομοκρατία από το Ιράν.

4 Οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ισραήλ βρίσκονται σε κακό σημείο κυρίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του ότι οι νέοι εποικισμοί είναι «απρόκλητη πρόκληση» για τις μουσουλμανικές και φιλο-παλαιστινιακές χώρες.

5 Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο διότι άπαντες θεωρούν ότι είναι ο «ιθύνων νους» της κάνουλας των μεταναστών. Οι σχέσεις αυτές ΕΕ-Τουρκίας δεν επιτρέπουν στη Βουλγαρία να του εξάγει ενέργεια και νερό που έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα να μην έχει την απαιτούμενη ενεργειακή επάρκεια για τα αναπτυξιακά προγράμματα που ο ίδιος έχει εκπονήσει. Η πτώση της τουρκικής λίρας και η σημαντικότατη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που έχει πέσει κάτω από το 2% είναι οι βασικοί παράγοντες της επιβράδυνσης της τουρκικής οικονομίας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το αποκρύπτει.

6 Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τώρα στη Μαύρη Θάλασσα όπου επιδιώκεται να είναι συνεχής, δημιουργεί προβλήματα στον Ερντογάν, ο οποίος αντιδρά σπασμωδικά. Η Τουρκία καλείται να ρίξει αρκετό «νερό στο κρασί» της και να αναθεωρήσει πολλά σημεία της Συνθήκης του Μοντρέ που καθορίζουν τους κανόνες διελεύσεως από τα στενά Δαρδανελίων-Βοσπόρου, καθώς και την παραμονή ξένων ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης η Ρωσία πιέζει την Τουρκία για την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ παρά το γεγονός ότι η ίδια ενδιαφέρεται για την κατάργηση της εν λόγω Συνθήκης. Η πίεση που ασκείται στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ δημιουργεί τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον Ερντογάν, διότι θα εκληφθεί ως μία ακόμη τεράστια υποχώρηση, εν όψει του δημοψηφίσματος.

7 Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποτελεί για τον Ερντογάν ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε και μειοψήφησε κατά την πρόσφατη απόφαση ανανέωσης της παραμονής της συγκεκριμένης Ναυτικής Δύναμης στο Ανατολικό Αιγαίο.

8 Παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική, ουσιαστικά έχουν κοπεί οι συνδετικοί κρίκοι εξαιτίας:

α) Της εν γένει συμπεριφοράς του Ερντογάν και της προσπάθειας που καταβάλλει για να προσδώσει μουσουλμανική ταυτότητα στη χώρα του.

β) Της διάλυσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω των πολλών συλλήψεων και υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το στράτευμα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, το ΝΑΤΟ και πολλές δυτικές χώρες βρίσκονται σε οριακό σημείο και απλώς τον ανέχονται μέχρι η νέα αμερικανική κυβέρνηση διατάξει την αποχώρηση των Αμερικανών από τη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία προορίζεται να μεταφερθεί στη Σούδα!

9 Το αμφίρροπο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φέρεται να το κερδίζει με μεγάλη διαφορά ώστε να καθίσταται ο αναμφισβήτητος ηγέτης. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι επικρατεί μεγάλη εσωτερική αντίδραση εις βάρος του, την οποία ωστόσο σε μεγάλο βαθμό κατορθώνει να καλύπτει με την αυτολογοκρισία των φιλικά προσκείμενων σε αυτόν ΜΜΕ. Στη Δύση θεωρείται βέβαιον ότι πλέον οι πολίτες στην Τουρκία θα εκφραστούν κατά των επιλογών του Ερντογάν εάν δεν υπάρξει νοθεία από πλευράς του.

10 Το θέμα για τον Ερντογάν είναι πως είτε κερδίσει το δημοψήφισμα είτε το χάσει, η Τουρκία έχει μπει σε τροχιά διάλυσης. Αν κερδίσει το δημοψήφισμα, κανείς στη Δύση δεν θα δεχτεί ως αξιόπιστο συνομιλητή μια μουσουλμανική χώρα όπως ο ίδιος θέλει να την κάνει. Και αυτό σημαίνει απομόνωση της Τουρκίας. Εάν χάσει το δημοψήφισμα είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο εσωτερικό για να επιβάλει εμμέσως τις μουσουλμανικές του απόψεις και είναι κατανοητό τι θα επακολουθήσει.

- Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail