Τότε και τώρα στην ομογένεια των ΗΠΑ


Βάσια Ζαριφοπούλου και Νίκος Γεωργαντζάς

Όταν ένα δένδρο πέφτει μέσα στο δάσος, και δεν είναι κανένας εκεί να το ακούσει, τότε κάνει θόρυβο το εν λόγω δένδρο; Κάτι παρόμοιο γίνεται, λένε κάποιοι, και με τον χρόνο που κυλά.

Ήτοι πριν από το φαινόμενο του σύμπαντος κόσμου, ο χρόνος δεν είναι. Άρα ο χρόνος δεν μπορεί να απασχολεί τις 47 ή 55 θεότητες της πλατωνικής θεολογίας του Ἀριστοτέλους, στο έργο του ‘Τὰ μετὰ τὰ φυσικά’.

Όσο ο χρόνος κυλά, ωστόσο, κατά την χρονική διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής, κάθε άνθρωπος μπορεί και βλέπει τα πράγματα καλύτερα από πριν. Εκείνο δε που παραμένει αναλλοίωτο μέσω του χρόνου είναι ο ‘καρεκλοκενταυρισμός’ της νεοελληνικής μας πολλαπλά υποβιβασμένης υποκουλτούρας.

Το φαινόμενο του καρεκλοκενταυρισμού δεν αφορά μόνον στην πλατωνική ετεροκυβέρνηση, η οποία μας επιβάλλεται εξωγενώς στις ΗΠΑ, μέσω των γραφειοκρατικά ιεραρχημένων συλλόγων και ομοσπονδιών της ελληνικής ομογένειας. Κατά τον Δ. Ψαθά και τον ‘Φον Δημητράκη’, ο καρεκλοκενταυρισμός φαίνεται πως είναι καθολικός.*

Υπό την γραφειοκρατικά ιεραρχημένη εξουσία και ισχύ, το κυνήγι του χαλκεύματος της εξουσίας και ισχύος δεν απουσιάζει από καμμία δραστηριότητα των ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Ένα απτό παράδειγμα καρεκλοκενταυρισμού είναι η νεοϊδρυθείσα οργάνωση ‘Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής’, η οποία φιλοδοξεί να συντονίζει τις προσπάθειες των ομογενών στις ΗΠΑ:


Μέσω του ‘Φον Δημητράκη’, η διδαχή του Ψαθά φανερώνει ένα ακόμη ανθρώπινο λάθος. Να το συγχωρήσεις δεν γίνεται, όμως προσπαθείς να το δικαιολογήσεις, τουλάχιστον ως ένα παράδειγμα προς αποφυγήν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail