Η ζώνη ασφαλείας στη Συρία μπορεί να γίνει ζώνη τρόμου για την Τουρκία

Ο αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει για τις κοινές επιχειρήσεις Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία. Η συμπόρευση των δύο χωρών στο Συριακό όμως σκιάζεται από τη φιλολογία στη Μόσχα περί «κουρδικής αυτονομίας» (φωτ.: EPA / Yuri Kochet)
Αναδημοσίευση από: pontos-news.gr

Tον κώδωνα του κινδύνου για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στη Συρία κρούει ο επιφανής και καθολικά αποδεκτός στην Τουρκία δημοσιογράφος Murat Yetkin, με άρθρο του στην Hürriyet, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Το άρθρο με τίτλο: «Η ζώνη ασφαλείας στην Συρία μπορεί να μην είναι όπως επιθυμεί η Τουρκία», αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, εξαγγελία που θορύβησε την Μόσχα. Η τελευταία διεμήνυσε ότι ουδεμία πρωτοβουλία τέτοιου είδους μπορεί να αναληφθεί μονομερώς από τις ΗΠΑ, χωρίς διαβούλευση.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Άγκυρα έχει σπεύσει να συμφωνήσει –αν όχι να ευθυγραμμισθεί– με την δήλωση Τραμπ για τις ζώνες ασφαλείας. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η δε στάση του Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον αμφίθυμη και επιφυλακτική, δεδομένου ότι υφίσταται ο φόβος για την ηγεσία της Τουρκίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εννοεί την περιφρούρηση των ζωνών ασφαλείας όχι από κρατικούς δρώντες, αλλά από άλλες οργανώσεις, όπως το PYD των Κούρδων της Συρίας.

Στις παραπάνω εύλογες ανησυχίες της Άγκυρας ήρθε να προστεθεί και ένα ανεπίσημο έγγραφο του Κρεμλίνου, στο οποίο γίνεται αναφορά στην «κουρδική αυτονομία».

Το ζητούμενο για τον πρόεδρο της Τουρκίας, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hürriyet, είναι η ανοιχτή πληγή στη Συρία και τα εξαρτώμενα από αυτήν ζωτικά προβλήματα για την Τουρκία να τεθούν πάση θυσία υπό έλεγχο πριν πάει στις κάλπες για το δημοψήφισμα. Και αυτό γιατί αν το μέτωπο αυτό εξελιχτεί αρνητικά θα συμπαρασύρει και τα σχέδιά του για το προεδρικό σύστημα.

Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail