Του Στρατή Μαζίδη
Πριν από περίπου ένα μήνα σημειώναμε στη Freepen.gr ότι «Η Τουρκία θα ξεχρεώσει μέχρι τελευταίας ρανίδος το αθώο χυμένο αίμα - Οι πληρωμές ήδη ξεκίνησαν!» καθώς έχει προκαλέσει και συμμετάσχει σε σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας τόσο στη Συρία όσο και στο τουρκικό Κουρδιστάν.
Το ΑΠΕ είχε παραθέσει μια σύνοψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γειτονική χώρα τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο με βασικό συμπέρασμα το ότι πουθενά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
Με εξαίρεση το PKK το οποίο πλήττει σχεδόν αποκλειστικά στόχους σωμάτων ασφαλείας και ως επί το πλείστον στη γεωγραφική περιοχή της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αντίπαλο σε έναν ουσιαστικά ακήρυχτο πόλεμο στον οποίο προς ώρας η Αγκυρα μετρά μόνο πλήγματα εντός συνόρων. Μόνο που όπως φαίνεται, ούτε το PKK μπορεί να αντιμετωπίσει.
Η ISIS; H Al-Nusra; Δυτικές μυστικές υπηρεσίες που κατευθύνουν πολλές φορές τις προαναφερθείσες ισλαμιστικές οργανώσεις;
Η Τουρκία δια του προέδρου της άνοιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Διαπίστωσε την ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα και θεώρησε πως η ίδια είναι ισχυρή για να επενδύσει. Μόνο που όπως και στην απλή ζωή ημών των κοινών θνητών, αν δε μετρήσεις πολύ τα βήματά σου, τότε σε ένα ενδεχόμενο άλμα ίσως καταλήξεις στο κενό.
Η Αγκυρα η οποία ονειρεύτηκε την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (έστω σε ένα αρχικό στάδιο) βλέπει ολοζώντανο τον εφιάλτη του διαμελισμού της εξαιτίας πιθανών εξελίξεων δημιουργίας κουρδικού μορφώματος στη Συρία.
Τα δικά της παιδιά, αυτά που εξόπλισε, νοσήλευσε όταν χρειάστηκε, αγόρασε το λαθραίο / κλεμμένο πετρέλαιό τους, τώρα στρέφονται εναντίον της. Κι όχι μόνο. Την πολεμούν με σθένος στην Αλ-Μπαμπ, της καταστρέφουν εξοπλισμό, εκτελούν με αποτρόπαιη μέθοδο τους στρατιώτες της.
Παράλληλα η σειρά χτυπημάτων στην Τουρκία, όποιος/οι κι αν τις υποκινούν, επιφέρει επιπλέον συνέπειες πέραν της απώλειας αθώων ανθρώπων. Η ανασφάλεια και η επερχόμενη εμπέδωση - ταύτιση του όρου "αποσταθεροποίηση" στο άκουσμα "Τουρκία" θα ασκήσουν πιέσεις στην οικονομία της. Πχ δύσκολα θα συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά σπίτια στα μικρασιατικά παράλια όταν θα κινδυνεύουν να γαζωθούν το βράδυ σε ένα κλαμπ στο Κουσάντασι. Οι τουρίστες θα επιλέξουν άλλους προορισμούς, ίσως πιο ακριβούς, αλλά που θα εγγυώνται την επιστροφή τους.
Στην Τουρκία εξελίσσεται ένας αγνωστός πόλεμος, στον οποίο μέχρι στιγμής αδυνατεί να ανταποκριθεί, κάτι που δύσκολα θα πετύχει και για αυτό πιθανότατα θα οδηγηθεί σε διάλυση.
Συμπέρασμα; Αναζητείται Ελευθέριος Βενιζέλος.

