Οδηγούν πάλι τη χώρα σε διπλό νόμισμα

Αναδημοσίευση από: toxrima.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Στην μέγγενη του διπλού νομίσματος που οδηγεί μαθηματικά στην κόλαση ενός ευτελούς εθνικού νομίσματος οδηγείται η χώρα, καθώς στερεύει κάθε πηγή χρηματοδότησης και ήδη δημιουργούνται συνθήκες για «ένα νέο πρόγραμμα» με «νέες διαπραγματεύσεις», «νέες συνθήκες» και νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια σε μια προεκλογική Ευρώπη.

Η Ελλάδα οφείλει να βρει 16 δισ € για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις τοκοχρεολυτικές της υποχρεώσεις και επιπλέον 7 δισ € για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η κρίση ρευστότητας είναι για μία ακόμη φορά προς των πυλών της ελληνικής οικονομίας.
Με μια νέα απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα και να παρατείνει τον πολιτικό βίο της κυβέρνησής του, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπίν και να προσεγγίσει τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πολιτική λύση» στην διαπραγμάτευση και την β’ αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε διατεθειμένος να τα δώσει όλα για να μείνει όρθια η κυβέρνηση:. Αποδέχθηκε τον «κόφτη διαρκείας» μέχρι το 2021, να «περιγράψει» μέτρα ύψους 4,2 δις Ευρώ χωρίς ωστόσο να υποχρεωθεί να τα ψηφίσει στη Βουλή για να προλάβει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup ολοκληρώθηκε αλλά η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει:
  • Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, για να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
  • Δεν απομακρύνθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι σκληρά δημοσιονομικά μέτρα όπως η αύξηση του «μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 15%» και περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όμως η Ελλάδα να έχει κερδίσει κάτι σε αντάλλαγμα.
  • Δεν κατάφερε να απομονώσει και να απομακρύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Δεν πήρε χρονοδιάγραμμα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές και με την μη ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν πάλι από έλλειψη φθηνής, κρίσιμης και χρήσιμης χρηματοδότησης.
  • Δεν πήρε χρονοδιάγραμμα άρσης των capital control που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και αφαιρούν δυνατότητες για πραγματική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
O στόχος για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου εγκαταλείφθηκε. Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η χώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Μέχρι την 9η Μαρτίου, ημερομηνία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ελλάδα πρέπει να έχει κλείσει τις εκκρεμότητες για τις μεταρρυθμίσεις στο Ενεργειακό, το Εργασιακό και του Προϋπολογισμούς 2017-2021.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ πρέπει να ληφθεί η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να αρχίσει έγκαιρα η προετοιμασία για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ουάσιγκτον, διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ακριβώς τον ίδιο εκβιασμό: «Εμείς δεν βιαζόμαστε».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προχώρησε το θέμα ακόμη περισσότερο. Προειδοποίησε ακόμη μία φορά την Ελλάδα για το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ζώνη του Ευρώ:

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
  • «Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης»
Η προειδοποίηση για GREXIT ουδέποτε υπήρξε περισσότερο σαφής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail