Palmyra has fallen by USA - Τα εγκληματικά λάθη των Ρώσων

Του Στρατή Μαζίδη

11/12/16  2211 - Μόλις κάτι παραπάνω από οκτώ μήνες και η Παλμύρα μετά από μία μάχη θρίλερ έπεσε ξανά στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Για να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση, η ISIS ξεκίνησε επίθεση στην Παλμύρα πριν από 48 ώρες, χθες το βράδυ τέτοια ώρα ανακοινωνόταν η εκκένωση της πόλης και η κατάληψή της από τους ισλαμιστές. Ωστόσο αμέσως μετά ακολούθησε θύελλα αεροπορικών βομβαρδισμών η οποία επέφερε τεράστια πλήγματα στους τζιχαντιστές τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Η ISIS υποχώρησε από την πόλη ενώ ο Στρατός ανέκτησε αρκετά checkpoints. Ωστόσο σήμερα το πρωί ακολούθησε νέα επίθεση η οποία κατέληξε στην πτώση της πόλης δίχως να υπάρχουν μέχρι στιγμή στοιχεία για αεροπορική υποστήριξη.

Τα ερωτήματα είναι πλέον πολλά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ΗΠΑ

Οι τζιχαντιστές μετέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγάλες δυνάμεις από τη Ράκκα και το Ντέιρ Εζόρ στην Παλμύρα.

Το γεγονός ότι η επιχείρηση των κατ' ουσίαν κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) προς Ράκκα έχει σταματήσει προσωρινά με εντολή των ΗΠΑ οδηγεί ήδη στην πρώτη υπόθεση ότι πίσω από την επίθεση της ISIS βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες χειρίζονται επιδέξια τις μαριονέτες τους είτε λέγονται SDF είτε Ισλαμικό Κράτος.

Ας μην ξεχνάμε πως χειραγώγησαν πριν λίγους μήνες τους Κούρδους στη Χάσακα να ανοίξουν μέτωπο με το Συριακό Στρατό επειδή έσφιγγε ο κλοιός στο Χαλέπι.

Οι τζιχαντιστές έχοντας ασφαλή τα νώτα τους στη Ράκκα και γνωρίζοντας πως στο Ντέιρ Εζόρ ο Συριακός Στρατός παίζει άμυνα, το τόλμησαν και πήραν την Παλμύρα. Με τον τρόπο αυτό πάτησαν πόδι σε μια ακόμη πόλη της Χομς πέραν της Σούκνα και ενδεχομένως υπάρχει σχέδιο για τη συνέχεια.

Η Παλμύρα μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση εξόρμησης για νέα πλήγματα δυτικά.

Οι ΗΠΑ λοιπόν χρησιμοποιούν το Ισλαμικό Κράτος για να πιέσουν την κατάσταση στη Συρία και για να εκδιώξουν το Στρατό από τα κεντρικά και τα ανατολικά ώστε να προχωρήσουν στα σχέδια διαμελισμού της χώρας.

Σαφέστατα εκτός των άλλων στρατηγικών στόχων, ήταν και ένας αντιπερισπασμός για το Χαλέπι. Αλλωστε είτε με το "κατά λάθος" μακελειό στο Ντέιρ Εζορ είτε με το χτύπημα ακριβείας στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Ρώσων στο Χαλέπι, οι ΗΠΑ διαπιστώνουν πως μπορούν να παίζουν βρώμικα δίχως να υπάρχει αντίδραση.

Η Ρωσία

Και ερχόμαστε στη Ρωσία, η οποία όπως είναι γνωστό, από την πρώτη ημέρα ανάμειξής της στον πόλεμο της Συρίας παρέλαβε και τα κλειδιά του σχεδιασμού του πολέμου.

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι πως η Μόσχα και η Δαμασκός υπέστησαν μια μεγάλη επικοινωνιακή ήττα. Αν θα υπάρξει και ουσία θα το φανερώσει το μέλλον.

Πώς είναι δυνατόν μια θεωρητικά πολεμική υπερδύναμη όπως η Ρωσία να μην παίρνει μυρωδιά τη μετακίνηση τόσο μεγάλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας; Λογικά δεν είναι και πολύ δύσκολο στα ελάχιστα οδικά δίκτυα της ερήμου να εντοπίσει κανείς τα μακροσκελή κονβόι.

Πού ήταν σήμερα αλλά και τη νύχτα η Ρωσική Αεροπορία; Μέχρι το σημείο αυτό δεν έχουμε αναφορές για δυναμική παρουσία της.

Επίσης μια τέτοια επίθεση δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα υπήρξαν μετακινήσεις, αλλαγές θέσεων, ενδεχομένως και πληροφορίες από συνδέσμους. Όλα αυτά τα προπαρασκευαστικά στάδια πέρασαν απαρατήρητα; Όλα τα κατασκοπευτικά μέσα των Ρώσων δε δούλεψαν;

Χθες ρωτούσαμε επιτακτικά αν ο Πούτιν παραδίδει την Παλμύρα. Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη φάνηκε να μας διαψεύδει, η σημερινή όμως;

Στο σημείο αυτό πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση.

Η κατάληψη της Παλμύρα για τους ισλαμιστές έχει νόημα, είτε βρίσκονται είτε όχι στα παρασκήνια οι ΗΠΑ. Έρχονται από ανατολικά προς τα δυτικά αναζητώντας νέο ζωτικό χώρο εγκατάστασης λόγω της δυσμένειας των άλλων μετώπων σε Μοσούλη, αλ-Μπαμπ και Ράκκα παρά το pause που πάτησαν οι ΗΠΑ.

Η απελευθέρωση όμως της Παλμύρας τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε κανένα νόημα όταν:

α. δε συνεχίστηκε το τριπλό σχέδιο ΠΑΛΜΥΡΑ-ΝΤΕΙΡ ΕΖΟΡ-ΡΑΚΚΑ. Η απελευθέρωση της Παλμύρα είχε νόημα μόνο ως σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα.

β. δεν παρέμειναν στην περιοχή ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για να τη διαφυλάξουν ει μη μόνο οι πολιτοφυλακές της NDF οι οποίες έχουν την τάση να μην αντιδρούν καλά σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

Ο Δήμαρχος της Χομς ανακοίνωσε ότι ο Στρατός ανασυντάσσεται για να κάνει αντεπίθεση σε λίγες ημέρες. Το εύχομαι αλλά δεν το πιστεύω από την στιγμή κατά την οποία ούτε η αρχική επίθεση απετράπη ούτε σήμερα υπήρξε κάποια βοήθεια.

Ουσιαστικά η Παλμύρα έπεσε διότι δεν υπήρχε αποτελεσματική άμυνα.

Συνεπώς, κι επειδή έχουμε καταλάβει το ρόλο των ΗΠΑ οι οποίοι πολεμούν από μακριά μέσω των εκεί πιονιών τους, όλα τα φώτα της προσοχής των ερωτημάτων στρέφονται στη Μόσχα.

Γιατί,

έκανε μια επιχείρηση προ μήνων στα πλαίσια ευρύτερου σχεδιασμού αλλά αποχώρησαν τμηματικά από τη Συρία λίγες ημέρες πριν την έναρξή της;

άφησε την πόλη ουσιαστικά δίχως ικανές δυνάμεις;

δεν αντέδρασε εγκαίρως ή έστω από την πρώτη στιγμή;

πού βρίσκονταν σήμερα τα ρωσικά αεροσκάφη;

και συμπερασματικό ερώτημα, είναι τόσο ανίκανη, αδύναμη ή αναποφάσιστη, ή υπάρχει κάτι άλλο που εμείς ακόμη δε γνωρίζουμε και αδυνατούμε να υποθέσουμε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail