Ισχυρισμοί για φρικτά βασανιστήρια στην Τουρκία - Συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποιήσεων

Της Μελίνας Κονταξή

Το BBC γράφει για τις κατηγορίες για βασανιστήρια στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Η δικηγόρος Selcen Bayun παίζει ένα βίντεο στο κινητό της και δείχνει έναν άνδρα με χτυπήματα στο κεφάλι . Χτύπησαν τα κεφάλια του πελάτη της καθώς και άλλων στον τοίχο. Είχε εγκαύματα στα πόδια του επειδή υποχρεώθηκε να γονατίσει σε καυτή άσφαλτο. Η ίδια λέει ότι είδε έναν αστυνομικό να στραγγαλίζει άλλον πελάτη της κατά την διάρκεια μιας ανάκρισης. 

Οι άνδρες στο βίντεο είναι υψηλόβαθμοι ύποπτοι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πρόσφατα ότι είχαν αξιόπιστες πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και βιασμών. 

Το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψε τεκμηριωμένα αρκετές υποθέσεις καταγγελλόμενης κακοποίησης, η οποία διευκολύνθηκε από το κράτος έκτακτης ανάγκης, που παρατείνει την προσωρινή κράτηση από 4 σε 30 μέρες και δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε δικηγόρο για διάστημα 5 ημερών. Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση δεν αφορούν μόνο υπόπτους για το πραξικόπημα αλλά και κατηγορούμενους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων και αριστερών.

Ο Kamil Uluc κρατήθηκε τον Αύγουστο, κατηγορούμενος για σχέσεις με το PKK. Λέει ότι βασανίστηκε άσχημα. Σύμφωνα με τον ίδιο του έβαλαν ένα όπλο στο στόμα, για να τον αναγκάσουν να πει αυτά που ήθελαν, και δεν τον άφηναν να πάει στην τουαλέτα. Είχαν φωτογραφίες 200ων ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK αναφέρει, όταν αρνήθηκα άρχισαν τα βασανιστήρια. Έδεσαν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα αισθάνομαι τον πόνο στη βουβωνική χώρα. Μετά μας έριχναν νερό και μας έδερναν. Μας πήγαν στο νοσοκομείο αλλά διέταξαν τον γιατρό να μην καταγράψει τίποτα. 

Υπάρχουν πολλαπλοί ισχυρισμοί για πίεση στο ιατρικό προσωπικό να υπογράψει αναφορές χωρίς κανονικό έλεγχο.

Ο Κamil συνεχίζει την εξιστόρηση του στον δημοσιογράφο του BBC λέγοντας… Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου εδώ και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου, είπαν. Μετά με πήγαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να βάλουν βίαια ένα γκλοπ στον πρωκτό μου, όταν απέτυχαν έφυγαν. Μπορεί να ξεχάσω τα άλλα βασανιστήρια, ποτέ το σεξουαλικό κομμάτι, είναι χαραγμένο στην πιο βρώμικη γωνία της καρδιάς μου. 

Κατά το άρθρο, το BBC έχει στα χέρια του την ιατρική αναφορά άλλων δυο ανθρώπων που ισχυρίζονται σεξουαλική κακοποίηση. Συνελήφθησαν στην Ούρφα επειδή ήταν μέλη μιας μαρξιστικής ομάδας . Η αναφορά μιλάει για κακώσεις στο πίσω μέρος του πέους και για πόνο στο όσχεο ως συνέπεια άσκησης πίεσης (έντονο σφιξιμο/ζούληγμα) στο πέος.

Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά και στην περίπτωση του Cihad Saatcιoglu, γιού βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP, οι αρχηγοί του οποίου κρατούνται, και ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο καθώς οι τραυματισμοί που υπέστη όντας υπό κράτηση (είχε συλληφθεί σε διαδήλωση) ήταν σοβαροί. Ο ίδιος μιλάει για συνεχές ξύλο και για πιέσεις στους γιατρούς.

Η απόπειρα πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από τον Ερντογάν «δώρο θεού» και ήταν η αφορμή για εκκαθάριση κάθε αντιπάλου του. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι 125,000 άνθρωποι απολύθηκαν η τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και 40,000 συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.
Και το πιο τραγικό… Κάποιοι στην Ελλάδα, κυρίως από αριστερά έντυπα, μίλησαν για νίκη της Δημοκρατίας στις 15 Ιουλίου. Αναρωτιέμαι, η ήττα πως θα ήταν;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail