Κοτζιάς από Λιβύη: Η Ελλάδα σαν μάνα αγαπά όλες τις χώρες της περιοχής - Σύντομα ανοίγουμε ξανά την πρεσβεία μας

Freepen.gr - «Ξαναπιάσαμε το νήμα της εξωτερικής πολιτικής κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια συνολικά. Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη» ήταν το στίγμα των πρώτων δηλώσεων του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά από τη Λιβύη μετά τις συνομιλίες στην Τρίπολη. Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε επίσης την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές διεργασίες.

«Ξαναπιάσαμε το νήμα της εξωτερικής πολιτικής κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια συνολικά. Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη για να βελτιώσει τη συνεννόησή της και να εντατικοποιήσει την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει η συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας και Λιβύης, στον τουρισμό, καθώς και στη διαχείριση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες. Αντιθέτως, οι μεταναστευτικές ροές περνούν μέσα από αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντρική Αφρική» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις συνομιλίες ενώ όσον αφορά το άνοιγμα της Πρεσβείας δήλωσε:

«Ο Γενικός μας Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, πήγε και την είδε σήμερα. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο, θα έλεγα, σε σύγκριση με άλλες Πρεσβείες. Βρίσκεται ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, άρα υπάρχει ασφάλεια και τον Δεκέμβρη, θα στείλουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λ.π. που πρέπει να διευθετηθούν. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προχωρήσουμε στον διορισμό Πρέσβη στη Λιβύη»

Όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο ανέφερε στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου με το Λίβυο ομόλογό του, Mohamed Taha Siala:

«Πρώτον, πρέπει να πω ότι το 2017 σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την πρεσβεία μας εδώ στην Τρίπολη. Δεύτερον, σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε μια μακρά, φιλική σχέση με τον λαό αυτής της χώρας. Όπως πάντα λέω στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας, μια κοινή ιστορία 5 -7 χιλιάδων ετών μας ενώνει με όλες αυτές τις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου. Τα έχουμε κάνει όλα με αυτά τα κράτη, πολέμους, ειρήνη, έχουμε συνάψει συνθήκες, έχουμε διοργανώσει συνόδους. Υπάρχουν κάθε είδους συναισθήματα, κάθε είδους δράσεις.

Σήμερα, είμαστε φίλοι και προσπαθούμε να είμαστε φίλοι με όλες αυτές τις χώρες. Είναι μια κατάσταση από την οποία μπορούν να ωφεληθούν όλοι. Είμαστε πάντα εδώ για να βοηθάμε και για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μεταξύ χωρών είτε αυτές είναι φιλικές είτε όχι.  Μπορούμε να είμαστε ένας πολύ χρήσιμος παίκτης και φίλος για όλους. Για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη και μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά μπορούμε να είμαστε και πολύ καλοί υποστηρικτές της Λιβύης και της Αιγύπτου. Όσον αφορά τη Λιβύη, και αυτό ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησής μας, της Λιβύης και των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ξέρετε, οι γονείς συχνά δεν έχουν μόνο ένα παιδί αλλά πολλά και τα αγαπάνε όλα εξίσου. Έτσι και εμείς τους αγαπάμε όλους στην περιοχή»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail