Extra Eclesia Nula Salus (Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία)

Του Στέλιου Συρμόγλου

Για όσους πιστεύουν, αυτό είναι μια αυταπόδεικτη διαχρονική αλήθεια. Οπως δεν αντέχει στην πίεση της αμφισβήτησης το γεγονός ότι εκτός και εντός Εκκλησίας, μέσα στην άγρια παλίρροια των δύσκολων καιρών, δεν μπορούν να κάνουν "ταρζανιές" ή να προσδοκούν την πολιτική τους σωτηρία κάποιοι αγραβάτωτοι και γραβατωμένοι τσαρλατάνοι της πολιτικής, όχι απλώς γιατί τους συνοδεύει η μωροφιλοδοξία και η εξουσιολαγνεία, αλλά γατί φοβούνται την αντίδραση της συντεταγμένης εκλησιαστικής εξουσίας...

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι ο πολιτικός της φυγής. Αρποκράτεια σιωπή τήρησε ο περιφερόμενος στις Βρυξέλλες πρωθυπουργός μετά την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για όλο το πλέγμα των θεμάτων, που εσχάτως απασχόλησαν κυβέρνηση και εκκλησιαστική ιεραρχία, μετά τις προτάσεις του ανεκδιήγητου υπουργού Παιδείας.

Πολιτικοί της υποκριτικής ευλάβειας, έρμαιοι των ατομικών πλεγμάτων και συμπλεγμάτων, επιδίδονται ασθμαίνοντες στην αναζήτηση της οριακής αλήθειας και στη υπέρβαση της συντριπτικής καθημερινότητας. Αλλοι εμφανίζονται "ευσεβείς και ενάρετοι", κάνοντας επιδεικτικά το σταυρό τους σε κάθε ευκαιρία ενώπιον της εκκλησιαστικής εξουσίας, ενώ άλλοι δηλώνουν "άθεοι", αλλά συντάσσονται ακόμη και με "γραβατωμένους αγίους" μήπως και δεν καταγραφεί με σαφήνεια η ασέβεια τους από τους ελλοχεύοντες δεσποτάδες.

Ολοι αιχμάλωτοι μέσα σε γλωσσικές συμβατικότητες.

Αυτοπαγιδευμένοι από αναπροσάρμοστες στα δρώμενα προτροπές αβέλτερων εν πολλοίς συνεργατών τους. Από αβλεπτήματα των οποίων το αιτιατό βρίσκεται σε κάποια στιγμιαία αδρανοποίηση της κρίσης ή σε μια παράλογη ή υπέρλογη ερμηνεία των γεγονότων και των καταστάσεων.

Ο Φίλης και ο κάθε ιδεοληπτικός με νανοειδές ανάστημα της πολιτικής, δεν μπορούν να διακρίνουν τα όρια της σοβαρότητας και της γελοιότητας. Χρειάζονται μεγάλη "φυλακή" για να αμπαρώσουν τις αδυναμίες τους και κυρίως τη βλακεία τους.

Μπορεί η εξουσιομανία να τους συνοδεύει ως ακόρεστη ερωμένη, μπορεί η ματαιοδοξία τους να τους φοράει παρωπίδες και να μη βλέπουν τη ματαιότητα των ανθρωπίνων επιτηδευμάτων, αλλά όταν βρεθούν μπροστά στην πραγματική εξουσία, τότε τρέπονται σε άτακτη φυγή!

Και η Εκκλησιαστική Αρχή, ανεξάρτητα των τρωτών της και της μη εξοικείωσης κάποιων ηδονολατρών επισκόπων με το φοβερό μυστήριο του θανάτου, τα απογυμνωμένα οστά και τη δυσωδία των σκουλικιών, αν και δεν συνηθίζουν να σκέφτονται τον τόπο της χλόης, όπου ενδεχομένως αναπάντεχα θα κατασκηνώσουν το πνεύμα τους, διαθέτει ωστόσο την ευστροφία και την πολυαίωνη εμπειρία να αντιμετωπίζει τις όποιες κρίσεις κατά καιρούς, αλλά κυρίως να αναγκάζει τους πολιτικούς με την εύκαμπτη σπονδυλική στήλη να ασπάζονται ακόμη και τη χείρα των ισχυρών ρασοφόρων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail