DEAL Πούτιν-Ερντογάν - «Πάρε τους Κούρδους, άσε μας ανενόχλητους στο Χαλέπι» - Η σημαντική λεπτομέρεια

Στρατής Μαζίδης

Πλήρη δικαίωση της ανάλυσής μας το καλοκαίρι στη Freepen.gr περί του χρήσιμου ρόλου των Κούρδων στο συριακό πόλεμο, με τη μορφή ενός τοπικού ισχυρού συμμάχου, τον οποίο μετά μπορεί να πουλήσει κανείς για να πάρει αυτό που πραγματικά θέλει.

Όπως αναφέρει το κουρδικό δίκτυο Basnews στην τελευταία συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 10 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του το κλείσιμο του γραφείο του Συριακού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) στη Μόσχα και τη διακοπή της όποιας παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην κουρδική πλευρά.

Σύμφωνα με πηγή του δικτύου, ο Πούτιν έκανε αποδεκτό το αίτημα του Ερντογάν με τον όρο η Αγκυρα να εγκαταλείψει τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι και να αποδεχθεί τη ρωσική στρατιωτική παρουσία και ηγεμονία στην περιοχή.

Με άλλα λόγια ο ένας αφήνει τον άλλο να ασχοληθεί ήσυχος με τον αντίπαλό του ενώ ο Πούτιν νομιμοποιεί τρόπον τινά την τουρκική παρουσία στο συριακό βορρά αν και δεν έχει τέτοια νομιμοποίηση.

Αυτή η συμφωνία προφανώς κυοφορείται εδώ και αρκετό καιρό. Αρκεί να προσέξουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η Τουρκία είναι η μόνη δυτική χώρα η οποία δεν αντέδρασε στον τερματισμό της εκεχειρίας και την επανέναρξη των συρο-τουρκικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι. Την στιγμή κατά την οποία η Δύση σκούζει κατά της Ρωσίας και της Συρίας, η Τουρκία παραμένει σιωπηλή. Έχει σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail