Γιατί οι κρατικές δαπάνες από το 55% του ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 60% στο 65% στο 75%

Ευθύμης Μαραμής

Στο 55% του ΑΕΠ έφτασαν οι κρατικές δαπάνες. Η αύξηση αυτή του ποσοστού των κρατικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ οφείλεται στο ότι τα μνημόνια έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι αυξάνονται με αποτέλεσμα οι δαπάνες (συντάξεις, επιδοματα, πρόνοια, συσσίτια, περιθαλψη και φάρμακα για τους ανεργους ανασφάλιστους κλπ) να αυξάνονται και αυτές έναντι του ΑΕΠ.

Είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος μηχανισμός καταστροφής που δεν πρόκειται να αντιστραφεί. Σε λίγο οι κρατικές δαπάνες θα πάνε στο 60% στο 65% στο 75% κ.ο.κ.

Είναι μια φυσική εξέλιξη όταν η οικονομία κρατικοποιείται (80% φόροι σημαίνει 80% κρατική οικονομία). Η υπερφορολόγηση δημιούργησε την ύφεση και τελικά οδήγησε σε αύξηση των κρατικών δαπανών αντί για μείωση αυτών. Έχουμε έναν απελπισμένο πληθυσμό, έρμαιο του κράτους, ο οποίος είτε μεταναστεύει, είτε αποσύρεται είτε συνταξιοδοτείται είτε υπολειτουργεί (αποεπένδυση, αβεβαιότητα, έλλειψη κινήτρων). Το οποίο κράτος (οι Βρυξέλλες δλδ) τα έχει χαμένα και συνεχίζει να τροφοδοτεί αυτό το σπιράλ ύφεσης.

Για να μην ξεφεύγουμε όμως απο το νόημα της ανάρτησης, πριν βιαστεί ο οποιοσδήποτε να βγάλει συμπεράσματα για τις δαπάνες που έφτασν στο 55% "και άρα πρέπει να κοπούν", θα πρέπει να ξέρει πως και γιατί προκλήθηκε αύξηση και όχι μείωση των δαπανών. Είναι προϊόν των μνημονίων και ήταν αναμενόμενο. Όταν μειώνεις την οικονομική δραστηριότητα, συνταξιοδοτείς και δημιουργείς ανέργους, οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται.

Αυτά προκάλεσαν οι φωστήρες τύπου Ντραγκι, Στουρνάρα, ΔΝΤ, Μπαρόζο, Τρισέ, Σόιμπλε. Ενα μάτσο ανίκανων και αστοιχείωτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail