Ανάπτυξη, αξιοποίηση, ανέλιξη και πλούτος

Βάσια Ζαριφοπούλου • Νίκος Γεωργαντζάς ·

Η οικονομική ανάπτυξη ή growth των ανθρώπων αντικατοπτρίζεται στο βιοτικό μας επίπεδο ή standard of living. Ωστόσο, η αξιοποίηση και ανέλιξή μας αντανακλώνται στην ποιότητα ζωής μας ή quality of life. 

Ήτοι η συσσώρευση του χρηματιστικού πλούτου μετρά το βιοτικό μας επιπέδο, όχι όμως και την ποιότητα ζωής μας. Μάλιστα, μία αύξηση της συσσώρευσης του χρηματιστικού μας πλούτου, ενίοτε μπορεί να μειώνει την ποιότητα ζωής μας. 

Όταν μία ομάδα, κοινότητα ή κοινωνία ανθρώπων έχει την αναγκαία παιδεία, τότε σημειώνει αξιοποίηση και ανέλιξη, ακόμη και αν δεν της παρέχονται άλλοι πόροι εξωγενώς. ΄Οσο οι άνθρωποι, οι θεσμοί, οι κοινωνίες και τα έθνη επιτυγχάνουν αξιοποίηση και ανέλιξη, τόσο περισσότερο ευημερούν, με ό,τι πόρους διαθέτουν. Επιπλέον δύνανται να ανακαλύπτουν ή να δημιουργούν νέους και περισσοτέρους πόρους. · Τούτο δεν σημαίνει ότι ο πλούτος είναι άσχετος είτε με την αξιοποίηση και ανέλιξη ή με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αντίθετα μάλιστα, είναι πολύ σχετικός! 

Η ποιότητα ζωής που οι άνθρωποι μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε είναι το αποτέλεσμα, τόσο της αξιοποιήσεως και ανελίξεώς μας, όσο και της ποιότητας και ποσότητας των πόρων που διαθέτουμε, ήτοι του από κοινού συσσωρευμένου χρηματιστικού μας πλούτου. Η έλλειψη δε των απαιτουμένων χρηματιστικών πόρων περιορίζει τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την αύξηση της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. 

Παρομοίως, ενώ με υψηλά επίπεδα αξιοποιήσεως και ανελίξεως οι κοινωνίες ευημερούν, η έλλειψη του χρηματιστικού πλούτου περιορίζει την ανέλιξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. Συγκεκριμένα, όσον πιό αξιοποιημένη και ανελιγμένη είναι μία κοινωνία ανθρώπων, τόσο λιγότερο περιορίζεται η ποιότητα ζωής της, λόγω της έλλειψης των διαθεσίμων σε αυτήν χρηματιστικών πόρων. Αντίθετα, όσο περισσότεροι είναι οι πόροι χρηματιστικής που διαθέτει η κοινωνία, τόσον πιο γρήγορα τούτη δύναται να σημειώνει αξιοποίηση και ανέλιξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail