Άγαλμα 2.100 ετών της Κυβέλης στην Κερασούντα φωνάζει στους Τούρκους: Είστε ξένοι εδώ - Αυτή η Γη δε σας ανήκει

Στρατής Μαζίδης

Μια ακόμη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο φως στη Μικρά Ασία, από τις πολλές των τελευταίων ετρών.

Αυτή τη φορά οι ανασκαφές βρήκαν ένα κατ 'εκτίμηση 2.100 ετών σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της Κυβέλης, της μητέρας θεάς της Ανατολίας, στη βορειοδυτική επαρχία Ορντού βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Το ιστορικό γλυπτό της Κυβέλης κάθεται στο θρόνο της, ζυγίζει 200 κιλά και έχει ύψος 110 εκατοστά.

Το άγαλμα είναι επίσης το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρέθηκε στην Τουρκία στην αρχική του θέση.

Το αρχαίο αυτό έργο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές που ξεκίνησε μια ομάδα 25 αρχαιολόγων με επικεφαλής τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκάζι,  καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ στο 2.300 ετών Kurul Kalesi, ή αλλιώς το Φρούριο του Συμβουλίου.

«Συνεχίζουμε το έργο ασταμάτητα μας. Πριν από δύο μέρες βρήκαμε ένα εξαιρετικό άγαλμα. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το άγαλμα παρέμεινε άθικτο μετά από τα τείχη της εισόδου του φρουρίου της Kurul που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας εισβολής από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Το άγαλμα μας έδειξε, επίσης, ότι το φρούριο της Kurul στην Ordu ήταν ένας πολύ σημαντικός οικισμός [στην αρχαιότητα]» δήλωσε ο καθηγητής Σενγιούρτ.

Ο καθηγητής δηλώνει περήφανος για την ανακάλυψή τους και δήλωσε πως το ανεκτίμητο άγαλμα θα μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο στο Ordu.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Ενβέρ Γιλμάζ δεσμεύθηκε επίσης να προσφέρει TL 500.000 στα ταμεία για όλες τις ανασκαφές στο φρούριο της Kurul το οποίο θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο μουσείο στο εγγύς μέλλον με την ελπίδα να συμβάλλει στον τουρισμό της περιοχής.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη, (Matar Kubileya/Kubeleya "Κυβέλεια Μήτηρ, πιθανώς "Μητέρα Ορέων") γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας φωνάζει στους Τούρκους πως είναι ξένοι στη Μικρασιατική Γη, δεν τους ανήκει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail