Γιατί ο Soros κι άλλοι φεύγουν μαζικά από τις μετοχές

Πολλοί δισεκατομμυριούχοι μεγαλοεπενδυτές των hedge funds γύρισαν την πλάτη στις μετοχές των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο, αύξησαν τα bearish στοιχήματά τους και έπεσαν με τα… μούτρα στο χρυσό, χάνοντας ωστόσο το τρένο του ράλι στο τρέχον τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς, ο George Soros, o Jeffrey Gundlach, ο Carl Icahn και ο David Tepper ήταν μεταξύ των δισεκατομμυριούχων επενδυτών των hedge funds που "έκοψαν" τις long θέσεις τους στις μετοχές κατά το δεύτερο τρίμηνο, μετά την άνοδο του δείκτη Standard & Poors 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ την στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη παρέμενε αδύναμη και τα εταιρικά κέρδη ήταν στάσιμα.

Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ χτύπησαν νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα, επεκτείνοντας το σερί ανόδου που αγγίζει ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Gundlach, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισ. δολ. στην DoubleLine Capital, είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι "ο καλλιτέχνης Christopher Wool έχει δημιουργήσει έναν πίνακα που λέει: πουλήστε το σπίτι, πουλήστε το αυτοκίνητο, πουλήστε τα παιδιά. Αυτό είναι ακριβώς το πώς αισθάνομαι – πουλάω τα πάντα".

Ο Gundlach σορτάρει εδώ και καιρό μετοχές επιλεκτικά και έχει διατηρήσει την overweight στάση του στο χρυσό. Η τιμή spot του χρυσού αυξήθηκε 7% στο β’ τρίμηνο, σε υψηλά δύο ετών μετά την αύξηση της τάξης του 16% στο α’ τρίμηνο, που ήταν το ισχυρότερο εδώ και τριάντα χρόνια.

Ο Soros έχει γίνει ακόμα πιο bearish μειώνοντας το μερίδιό του στις Mondelez International, PayPal Holdings, Lions Gate Entertainment, ενώ μηδένισε την θέση του στην Apple. Συνολικά, ο μεγαλοεπενδυτής έχει σχεδόν διπλασιάσει τα bearish στοίχηματά του στις μετοχές.

Ο Tepper από την πλευρά τους δηλώνει εξαιρετικά επιφυλακτικός για την χρηματιστηριακή αγορά ενώ ο Carl Icahn διατηρεί ισχυρή short θέση στην αγορά από το α’ τρίμηνο.

Την άποψη των μεγαλοεπενδυτών φαίνεται να μοιράζεται και η Goldman Sachs η οποία προχώρησε πρόσφατα στην υποβάθμιση των παγκόσμιων μετοχών σε underweight στο πλαίσιο της επενδυτικής της στρατηγικής για τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως είχε προειδοποιήσει οι μετοχές είναι πλέον ακριβές και με την ανάπτυξη να αναμένεται να είναι ασθενέστερη του αναμενομένου, αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για προχωρήσει σε υποβάθμιση.

"Μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ανάπτυξης δεν είμαστε θετικοί για τις μετοχές, ιδιαίτερα μετά από αυτό το είδος του ράλι που σημειώθηκε τελευταία και εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στην Κίνα η οποία στηρίζεται στα μετρά τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια πολιτική και ειδικότερα στην Ευρώπη, τις ήπιες προσδοκίες των κεντρικών τραπεζών και τις αυξημένες προοπτικές ενός νέου άγνωστου σοκ", είχε επισημάνει η Goldman Sachs.

Ελευθερία Κούρταλη

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail