Η Μέρκελ επιμένει να στηρίζει Ερντογάν υποκύπτοντας στον εκβιασμό του με τους πρόσφυγες

Η Μέρκελ επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία που αποτελεί το “διαβατήριο” του Ερντογάν στο ατελείωτο “ταξίδι” του στον αυταρχισμό,τη βία και τον ολοκληρωτισμό.Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξακολουθεί να δείχνει όμηρος του Ερντογάν και να υποκύπτει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις στον εκβιασμό που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος με τους πρόσφυγες. “Ή μου δίνεται ότι θέλω και δείχνετε ανοχή σ΄ ότι κάνω,ή θα σας γεμίσω πρόσφυγες”…

Η Μέρκελ σε δηλώσεις της τόνισε ότι «συνομιλούμε με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και δεν βάζω εδώ βαθμούς, αλλά υπάρχουν συνέχεια συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι αυτά που θεωρούμε ελλείμματα δημοκρατίας, τα θέτουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τη στάση της έναντι της ‘Αγκυρας και συνέχισε εξηγώντας ότι η συζήτηση και οι συναντήσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές. «Εάν δεν συνομιλούμε μεταξύ μας, αλλά μιλάμε μόνο ο ένας για τον άλλον, αυτό τις περισσότερες φορές στην διπλωματία δεν οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να κάνουμε με διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία και ήταν σωστό και σημαντικό – και δικαίως το ανέμενε η τουρκική ηγεσία – ότι καταδικάσαμε το πραξικόπημα (…) Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέματα που τα επισημαίνουμε, ασκούμε κριτική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τρόπο μεταχείρισης όσων βρίσκονται στη φυλακή.

Φρούριο Ευρώπη και Ελλάδα

Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ ο ίδιος εκτιμά πως τώρα η ενσωμάτωση προηγείται της μετανάστευσης, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα βοήθειας για τις χώρες προέλευσης.

«Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα “φρούριο Ευρώπη” και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Αφρική και όχι στην Ευρώπη», ο ίδιος απαντά πως «ακριβώς στη Βόρεια Αφρική, κατά το τουρκικό πρότυπο», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή».

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιστρέφονται μόνον σε ασφαλείς χώρες, κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν είναι ίσως πάντα εύκολο, ωστόσο είναι εφικτό.

Ο Κρίστιαν Κερν απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς την παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο», επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς, όπως παρατηρεί, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αξιών το να απωθούνται βάρκες, το να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους άνθρωποι, το να κατασκευάζονται καταλύματα-στρατόπεδα όπου ακρωτηριάζονται παιδιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail