Νέα μεγάλη αλητεία σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών

Του Στρατή Μαζίδη

Οι εισφορές του ΟΑΕΕ για το 2017 θα καθοριστούν το πρώτο εξάμηνο (;) μέχρι να εκκαθαρίσουν οι δηλώσεις για το εισόδημα του 2016, με βάση τα φετινά εκκαθαριστικά και το εισόδημα του 2015.  Στη συνέχεια θα υπάρξει συμψηφισμός ανάλογα αν οι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει τους πρώτους μήνες λιγότερα ή περισσότερα.

Η επιλογή να καθοριστούν οι εισφορές, έστω προσωρινά που όμως θα "φάει" το μισό 2017, με βάση το εισόδημα του 2015, το λέμε ξεκάθαρα, συνιστά αλητεία.

Είναι σαφές πως όσοι ακόμη αντέχουν και πληρώνουν, το 2016 είχαν μια πολύ χειρότερη χρονιά από το 2015. Οι συνέπειες των capital controls κατέστησαν εμφανέστατες με την είσοδο του 2016 και τα νέα λουκέτα. Θα κληθούν λοιπόν πολλοί ασφαλισμένοι να πληρώσουν αρχικά πολλαπλάσια ποσά από αυτά που πραγματικά πρέπει να καταβάλουν.

Τι θα συμβεί με όσους τυχόν θα βρεθούν μέχρι να εκκαθαρίσει η δήλωση της επόμενης χρονιάς, να έχουν πληρώσει περισσότερα ασφάλιστρα από όσα τους αντιστοιχούν; Θα λάβουν επιστροφή; Θα μεταφερθεί το ποσό στην επόμενη χρονιά και θα εκπέσει;

Γιατί μέσα σε αυτό το δυσμενές καθεστώς αποφασίζουν οι αρμόδιοι να καταστήσουν το πλαίσιο πιο ασφυκτικό; Δεν αντιλαμβάνονται πως πιθανότατα θα δημιουργήσουν ζητήματα ρευστότητας (όσης απέμεινε) στους ασφαλισμένους;

Γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να υποβληθούν και να εκκαθαρίσουν οι δηλώσεις του 2017 για το εισόδημα του 2016;

Οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν λογιστές οι οποίοι με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζουν σε μια καρτέλα αναλυτικό αποτέλεσμα έτους, με το τζίρο και τα καθαρά κέρδη.

Θα μπορούσε λοιπόν ο ΟΑΕΕ μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας να ζητά τα καθαρά κέρδη, να υπολογίζει τις νέες εισφορές και να επαληθεύει τα αρχικώς δοθέντα νούμερα όταν θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις.

Τόσο απλό ώστε να απορείς αν έχεις να κάνουν με βαλτούς ή...ανίκανους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail