Στις Βρυξέλλες γράφεται η ομιλία Τσίπρα για τη ΔΕΘ…και στο Βερολίνο ολοκληρώνεται ο ανασχηματισμός

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

H μοναδική -συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη- υπόσχεση που μπορεί να δώσει στους Έλληνες πολίτες, ο Πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η δημιουργία ενός δικτύου «κοινωνικής προστασίας των ασθενεστέρων».
 
Η υπόσχεση αυτή συναρτάται από το περιβόητο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» ή το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως θέλουν να το ονομάσουν τώρα οι γραφειοκράτες της πλατείας Συντάγματος. Το Επίδομα θα χορηγείται σε όλους τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες ενώ προς το παρόν χορηγείται μόνο σε 13 Νομούς της χώρας.
 
Η επέκταση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε ολόκληρη την χώρα θα κοστίσει στον Προϋπολογισμό επιπλέον 1,2 δις Ευρώ, χρήματα που σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά είναι αδύνατο να εξευρεθούν χωρίς μια «χαλάρωση των προαπαιτουμένων» για τις επόμενες αξιολογήσεις από τους «θεσμούς».
 
Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά χρειάζεται την επίνευση της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολλάντ.
 
Αντιθέτως ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, θα μεταφέρει το μήνυμα της αυστηρής προσήλωσης στα συμφωνηθέντα γιατί οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν γαλαντομίες προς την Ελλάδα.
Ο Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ ως Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, θα εξηγήσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία, δημοψήφισμα στην Ιταλία, δύσκολες εκλογικές μάχες στην Ολλανδία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία κλπ) δεν ευνοούν αναθεώρηση των στόχων του Μνημονίου ΙΙΙ.
 
  • Από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο κάστρο Chateau de La Celle Saint-Cloud, προκύπτει για μία ακόμη φορά κατάλογος «μη συνεργάσιμων και μη ικανών υπουργών» που πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό τμήμα της συμφωνίας που έφερε το Μνημόνιο ΙΙΙ. 
  • «Χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη…» είναι το σαφές μήνυμα που μετέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Γάλλος Πρόεδρος Ολλάντ ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε συναντηθεί στο Ventotene της Ιταλίας, με την πιεσμένη στο εσωτερικό Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόθυμο να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις Ματέο Ρέντσι.
Στις 6 Σεπτεμβρίου έρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ενώ στο 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι κορυφαίοι της Τρόικας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπεριλαμβανομένου.
 
  • Σήμερα Δευτέρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ESM για τις παραμετρικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση του Ελληνικού Χρέους (διόρθωση επιτοκίων για τις αποπληρωμές 2017-2019, αποσυμφόρηση πληρωμών με επιμήκυνση σε συγκεκριμένες οφειλές μετά το 2022 κλπ). Σκοπός των προτάσεων Ρέγκλινγκ είναι να πεισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει ως δανειστής στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τις οριστικές αποφάσεις του ΔΝΤ θα ανακοινώσει η ίδια η Christine Lagarde, μετά την Ετήσια Σύνοδο της Ουάσιγκτον, στις 7-9 Οκτωβρίου και αφού έχουν προηγηθεί δύο τουλάχιστον συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ.
 
Στην μεθαυριανή «πυροσβεστική» επίσκεψη, σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου ( Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης), στις Βρυξέλλες, θα καταβληθεί προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, όσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων αλλά κυρίως όσον αφορά  την δικαστική δίωξη Γεωργίου για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ για την οποία αναμένεται να εκδηλωθεί θεαματική κυβερνητική αναδίπλωση.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης  θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί με φόντο το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου.
 
Η Ελλάδα θα καταθέσει επισήμως αίτημα για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και κυρίως στην κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2019 περιμένοντας τα στοιχεία του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, τις αποφάσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα και την υλοποίηση των προτάσεων Ρέγκλινγκ για τις μελλοντικές αποπληρωμές χρέους.
 
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω» στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις Ευρώ .
 
Ειδικά στα θέματα των αλλαγών διοικήσεων στο τραπεζικό σύστημα,τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ανελαστικές.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση όταν μπορεί να ενταχθεί κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών, εφόσον η Ελλάδα επιδείξει «μεταρρυθμιστική διάθεση» και ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος από Υπουργούς με γνώσεις και ικανότητα υλοποίησης των συμφωνηθέντων…
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail