Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πούλησαν από τώρα οι ΗΠΑ τους Κούρδους;

Του Στρατή Μαζίδη

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες κατσαπλιάδων όπως ο FSA διεξάξουν την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" με σκοπό την "απελευθέρωση" της Τζαραμπλούς από την ISIL.

Με άλλα λόγια η Τουρκία έκανε την εισβολή στη Συρία με σκοπό να...απελευθερώσει την πόλη από μια οργάνωση η οποία δίχως την στήριξη της Αγκυρας δε θα υπήρχε σήμερα.

Η Τζαραμπλούς έπεσε μέσα σε λίγες ώρες.

Η πιθανή δημιουργία της ζώνης που επιθυμεί η Τουρκία έχει ως μόνο σκοπό να ανακόψει την ένωση των περιοχών της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι Συροκούρδοι.

Άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν το δήλωσε σήμερα ξεκάθαρα πως η επιχείρηση έχει δύο αντιπάλους, την ISIL και τους Κούρδους.

Ο δε υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η επιχείρηση σχεδιάστηκε από κοινού με τις ΗΠΑ ενώ αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη παρείχαν αεροπορική υποστήριξη.

Φυσικά είναι αστείο να πιστέψουμε ή να δεχθούμε επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ στήριξαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Και το απλό ερώτημα γεννιέται:

Ποιους δουλεύουν οι ΗΠΑ στη Συρία; 

Τους Τούρκους ή τους Κούρδους; 

Μόλις πριν λίγα 24ωρα απειλούσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στη Χασάκα να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τους συμμάχους τους. Σήμερα όμως έβαλαν πλάτες στην Τουρκία η οποία ξεκάθαρα το λέει πως επιχειρεί κατά ισλαμιστών και ιδίως των Κούρδων.

Η πραγματικότητα πάντως λέει, μέχρι στιγμής, πως οι Τούρκοι πήραν δια αντιπροσώπων τη Τζαραμπλούς. 

Τι ακριβώς επιδιώκουν οι ΗΠΑ στη Συρία; Ποια είναι η στρατηγική τους επιδίωξη (αν υπάρχει); Πάντως να ικανοποιήσουν και τον Ερντογάν με το να μην υπάρχει δυτικά του Ευφράτη κουρδικός έλεγχος και να έχουν και τους Κούρδους με το μέρος τους λέγοντάς τους να πάνε πιο πίσω, είναι μάλλον αδύνατο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail