Γιατί ενοχλούνται οι ΗΠΑ από τη χρήση ιρανικών βάσεων από τη Ρωσία

Η χρήση βάσεων του Ιράν από τη ρωσική αεροπορία για απογειώσεις βομβαρδιστικών που πλήττουν στόχους του ISIS, έχει σφόδρα ενοχλήσει τις ΗΠΑ.Η Μόσχα υπερασπίζεται την επιλογή της,υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζει τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

Τι κερδίζει η Ρωσία από τη χρήση των ιρανικών αεροδρομίων;

Το ΑΠΕ δημοσιεύει μια ανάλυση που στηρίζεται σε δηλώσεις ειδικών,οι οποίοι εξηγούν τα ρωσικά κέρδη.

Πρώτα απ΄ όλα η Ρωσία εξοικονομεί πολλά χρήματα.

“Η ιρανική επιλογή επιτρέπει τη μείωση του κόστους εξοικονομώντας κηροζίνη και αποφεύγοντας τον ανεφοδιασμό βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς στον αέρα”, δήλωσε ο Αζντάρ Κούρτοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Strategy και μέλος του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, στο πρακτορείο Xinhua.

Το οικονομικό κόστος βέβαια είναι μάλλον το λιγότερο που ενδιαφέρει τη Μόσχα.Περισσότερο κερδίζει με το μήνυμα που στέλνει και προς τις ΗΠΑ ,για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με την Τεχεράνη.

Από την άλλη πλευρά η συμφωνία θα βοηθήσει το Ιράν να εμπλακεί περισσότερο στην περιοχή .

Γιατί ενοχλούνται τόσο οι ΗΠΑ; Είναι η πρώτη φορά που πιστοποιείται ότι και μια άλλη δύναμη μπορεί να κάνει επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας βάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ δήλωσε την Τετάρτη πως μια τέτοια κίνηση “δεν είναι υποβοηθητική” για την κατάσταση στη Συρία και η Ουάσινγκτον εξετάζει κατά πόσον η κίνηση της Ρωσία παραβιάζει το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την προμήθεια, πώληση και μεταφορά αεροσκαφών μάχης στο Ιράν.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως ρωσικά μαχητικά χρησιμοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση του Ιράν στο πλαίσιο μιας “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης το έδαφος της Συρίας με αίτημα της νόμιμης συριακής κυβέρνησης”.

“Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι άμεσα υπεύθυνες για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τους εμφυλίους πολέμους και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι το Ιράκ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διόρθωση των λαθών στην πολιτική των ΗΠΑ”, είπε ο Κούρτοφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail