Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία


H Toυρκία αλλάζει πλέον την τακτική της στον πόλεμο της Συρίας, καθώς με μία χερσαία επιχείρηση που υποστηρίζεται από την αμερικανική ηγεσία, έχει ως στόχο, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εκδοχή, την απελευθέρωση των παραμεθόριων περιοχών από την τρομοκρατική οργάνωση DAESH. O στόχος της Τουρκίας, όπως θα δούμε και πιο κάτω στην αναλυσή μας, δεν είναι άλλος από το να αποδυναμωθούν οι Κούρδοι στην περιοχή.

Πριν λίγες ημέρες, η Αγκυρα ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της, με την υποστήριξη και την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ άρχισε την στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία ”Ασπίδα του Ευφράτη”, με σκοπό να εκδιωχθούν από την πόλη Jarablus οι ισλαμιστές τρομοκράτες. Ωστόσο αργότερα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι ο απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι να εξουδετερώσουν την ”απειλή” που προέρχεται από τους Κούρδους της Συρίας.

Την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα αποτρέψει την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Πρόσθεσε ότι ένα Κουρδικό κράτος θα αποτελούσε απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Τα λεγόμενα του Ερντογάν για την καταπολέμηση των Κούρδων έχουν μία ασάφεια, αναφέρει ο Alexander Ignatenko. ”Είναι η κλασσική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, όπως και προσφάτως, που δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, επειδή η βάση δεν ανήκει στην Άγκυρα, αλλά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Alexander Ignatenko, πρόεδρο του Ινστιτούτου Θρησκευτικών και Πολιτικών Σπουδών oι δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας και κυρίως οι ΗΠΑ, βλέπουν πως η τουρκική επιχείρηση δεν έχει σαν στόχο να εξαλείψει το DAESH.

”O Διεθνής Συνασπισμός είναι είτε ουδέτερος, είτε φίλα προσκείμενος προς τους Κούρδους της Συρίας. ΟΙ ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν δώσει το ”πράσινο φως” για μία επιχείρηση κατά των Κούρδων”.
Επίσης υπογράμμισε πως οι Τουρκικές Δυνάμεις θέλουν να πάρουν την Jarablus υπό τον ελεγχό τους πριν την απελευθερώσουν οι Κούρδοι από το DAESH.

Σύμφωνα με τον Erman Cete, ειδικό σε θέματα της Μ. Ανατολής, δήλωσε πως το ζήτημα της Jarablus κάνει την κατάσταση στο κουρδικό ακόμα πιο περίπλοκη.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι κουρδικές Δυνάμεις να μετακινηθούν δυτικά του Ευφράτη, ενώ την ίδια στιγμή το κουρδικό κόμμα και το YPG (Μονάδα Προστασίας του συριακού Κουρδιστάν), ισχυρίζονται πως η τουρκική επιχείρηση αποτελεί παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Ο Cete συνεχίζει λέγοντας πως μερικοί ισχυρίζονται οτι οι ΗΠΑ στηρίζουν την επίθεση της Τουρκίας, προκειμένου αφενός να μην ξεφύγουν από τον ελεγχό τους οι Κούρδοι και αφετέρουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Με τη σειρά του, ο νομοθέτης της Συρίας Muhammad Kheir Al-Akkam επέκρινε δριμύτατα την τουρκική επιχείρηση, λέγοντας οτι η Άγκυρα παραβίαζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. “Παρά τις καλές προθέσεις της, η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει έναν συντονισμό των δράσεών της με τη συριακή κυβέρνηση. Πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους με τη Δαμασκό για μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία”, τόνισε ο νομοθέτης.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να δήλωσε πως η στρατιωτικεί επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία έχει ως στόχο την απελευθέρωση της Jarablus από τον DAESH, αλλά ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας περιλαμβάνει στο να ελέγξει έναν διάδρομο άνω των 100 χλμ., καθώς ο σκοπός της Τουρκίας είναι να βοηθήσει τις ριζοσπαστικές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή, όπως δήλωσε ο αναλυτής Στανισλάβ Ιβανόφ στην ρωσική Izvestiya.

”Oι Τούρκοι λένε ότι βομβαρδίζουν στόχους του DAESH, στην πραγματικότητα όμως διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές ενάντίον των Κούρδων της Συρίας.” ”Αυτή η επιχείρηση έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ομάδες που πολεμούν τον Ασαντ κυρίως στο Χαλέπι.”

”Η Διεθνής Κοινότητα εδώ και καιρό έχει καλέσει την τουρκική ηγεσία να σφραγίσει της είσοδο στα συνορά της, εκεί όπου ριζοσπαστικές ομάδες, όπως το DAESH και η Αl-Nusra χρησιμοποιούν διάφορες διόδους για ανεφοδιασμό, αλλά η Τουρκία εδώ και καιρό κάνει πως δεν ακούει. Σε περίπτωση που τα σύνορα κλείσουν για τους ισλαμιστές, τότε η ισορροπία δυνάμεων κυρίως στο Χαλέπι θα μετατοπιστεί υπέρ της Δαμασκού αλλά και των Κούρδων, εκεί όπου αν οι Κούρδοι πάρουν υπό τον ελεγχό τους, θα συνδέσουν τα καντόνια τους και θα δημιουργήσουν την αυτονομία της Β. Συρίας.”

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η έκβαση της μάχης στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει και την μοίρα της Συρίας.

Ο Alexey Obraztsov, ειδικός ερευνητής, δήλωσε στο RT, πως ”η επιχείρηση της Τουρκίας δεν στοχεύει κατά κύριο λόγο το DAESH, αλλά μάλλον τους Κούρδους. Η Άγκυρα θεωρεί πως εάν οι Κούρδοι ενώσουν τις δυνάμεις τους στη Β. Συρία, τότε η σύγκρουση θα διαχυθεί και στις περιφέρειες της Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους”.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Σύγρονων Μεσανατολικών Σπουδών στην Αγία Πετρούπολη, Gumer Isayev, δήλωσε στο RT πως εάν ο Ερντογάν δει τους Κούρδους της Συρίας να ενώνονται με αυτούς της Τουρκίας, τότε θα μιλάμε για το απόλυτο εφιαλτικό σενάριο.

”Το DAEH αποτελεί την πρόφαση για την εισβολή στη Συρία. Κάποτε οι ισλαμιστές προμήθευαν με πετρέλαιο την Τουρκία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την τουρκική εισβολή, παρά το γεγονός του ότι αμερικανικά στρατεύματα έχουν πολεμήσει στην ίδια γραμμή μαζί με το YPG και τους Πεσμεργκά κατά του DAESH. Oι ΗΠΑ θέλουν όλο και περισσότερους παίχτες να συρθούν στον πόλεμο της Συρίας, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ξεκάθαρα κάποια ομάδα στις συγκρούσεις, άρα το σημερινό τοπίο τους βολεύει”.

πληροφορίες: sputniknews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail