Σείεται... η Ευρώπη

Συγκλονισμένοι οι Ευρωπαίοι μετά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για το χρέος. Όλοι περίμεναν πάνω από το facebook να διαβάσουν την ανάρτηση του πρωθυπουργού για το χρέος όπου μαζί με την μεγάλη πρωτοβουλία του για τη Σύνοδο των «7» στην Αθήνα μετατρέπουν την Ελλάδα σε κέντρο… αντίστασης στους Γερμαναράδες.

Ο Τσίπρας είπε αυτά που έχει ξαναπεί. Ότι η « Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της.

Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου με ατζέντα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας επαναφέρει την περιβόητη ιδέα του για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που είχε χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές προεκλογικά. Και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υπήρχε αλλά και σε κάθε ομιλία του πριν από το 2015.

Ήταν από τις βασικές θέσεις και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Θα θυμάστε το περιβόητο «επαχθές κι επονείδιστο χρέος» που πρέπει να «κουρευτεί». Θα θυμάστε εκείνους του άπλυτους και αχτένιστους που περιφέρονταν στη Βουλή και πληρώνονταν για να μιλάνε για το χρέος και πώς αυτό πρέπει να το εξαφανίσουν οι δανειστές.

Όπως θα θυμάστε ότι στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση εκείνης της επιτροπής, όπου έκανε σόου η Ζωή, ο κ. Τσίπρας είχε πάει όλος χαρά και περηφάνια. Είχε κληθεί και ο Πρ. Παυλόπουλος που κατάλαβε ότι εκεί οι τύποι είναι καραγκιόζηδες και δεν πήγε αλλά έστειλε μήνυμα.

Έπειτα λοιπόν από την υπογραφή του μνημονίου στα… τέσσερα από την συγκυβέρνηση, η επιτροπή διαλύθηκε, η Ζωή τράβηξε γι’ άλλες πολιτείες, ο άπλυτος με τις σαγιονάρες θα δίνει τις συμβουλές του σε καμιά άλλη τριτοκοσμική χώρα. Όμως, φαίνεται ότι ο Τσίπρας, οδεύοντας προς τις εκλογές παίζει ξανά το χαρτί της διαγραφής χρέους. Θα το παίξει και στο σόου που θα στήσει με τους άλλους 6 ηγέτες, αν τελικά έρθουν στην Αθήνα. Τώρα κατά πόσο μπορεί αυτοί να συμφωνήσουν για το ελληνικό χρέος, αυτό είναι αμφίβολο.

Ο Ραχόι δεμένος στο γερμανικό άρμα περιμένει στήριξη για να γίνει πρωθυπουργός και θα συμπαραταχτεί με τον Τσίπρα και τις τρέλες του;

Ο Ρέντσι που με το ζόρι γλίτωσε το σοκ με τις τράπεζές του αλλά και που είναι αμφίβολο αν θα διατηρήσει τη θέση του τον Σεπτέμβριο;

Ο Ολάντ που γελάει όλη η Γαλλία μαζί του αλλά και που δεν πρόκειται να πει όχι στη Μέρκελ σε καμιά περίπτωση;

Ή μήπως θα κάνουν συμμαχία ο Αναστασιάδης, ο Μαλτέζος ή ο Πορτογάλος που έχουν ανάγκη την Ευρώπη;

Τσάι και συμπάθεια, επικοινωνιακό παιχνίδι και πολλές φωτογραφίες από το σόου θα έχει όλη αυτή η σύναξη. Κανείς δεν έχει διάθεση να συνασπιστεί με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ζήτημα του χρέους για να διασωθούν. «Κούρεμα» δεν μπορεί να γίνει αλλά μπορεί αναδιάρθρωση. Αυτή που είχε αποφασιστεί με μεγάλη περίοδο χάριτος, χαμηλότερα επιτόκια, πληρωμή μετά από 50 και πλέον χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά ας αφήσει ο Τσίπρας όλες τις άλλες βλακείες γιατί το μόνο που θα κάνει είναι να απομονωθεί ξανά και να τον περνάνε οι Ευρωπαίοι για γραφικό σαν τη Ζωή.

Αν δε ο κόσμος τσιμπήσει με το σανό που θα του ξανασερβίρει ο Αλέξης θα είναι άξιος της μοίρας του. Και να κάνουμε και μια πρόβλεψη: Πάμε στοίχημα ότι θα επαναφέρει η κυβέρνηση και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; Κάποιος βουλευτής θα το πει τυχαία, σε κάποια εφημερίδα θα διαρρεύσει κάτι και ο κόσμος θα τσιμπήσει. Η πορεία προς τις εκλογές είναι μακρά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί όλα τα παλιά… αριστερά κόλπα του. Έστω κι αν είναι πολυφορεμένα. Αρκεί να είναι αριστερά…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail