Δεμένα τα πλοία στην Πεντέλη

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ο υπότιτλος σε παλιότερο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Προφανώς, έχει χτιστεί κάποιο λιμάνι στην Πεντέλη από το οποίο απαγορεύτηκε ο απόπλους «τοις πάσοις». Και τα δύο είναι αληθινά, θλιβερά και συνέβησαν στην πατρίδα μας. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσε τα στοιχειώδη της Ελληνικής Γραμματικής, αγνοούσε τις πτώσεις της γλώσσας μας -αν γνωρίζει τι σημαίνει «πτώση»- και η κρατική τηλεόραση από προχειρότητα, ανοησία ή παραδρομή, έκανε και στην Πεντέλη λιμάνι. Ελπίζω να μην το έγραψαν από άγνοια.

Και για να είμαι όσο μπορώ δίκαιος, θυμίζω υφυπουργό Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, που νόμιζε πως ο οικονομολόγος και νομπελίστας Κρούγκμαν είναι θηλυκού γένους. Η περίφημη κυρία Κρούγκμαν. Εξ αυτού συνεπάγεται πως δεν γνώριζε ούτε το μικρό όνομα του καθηγητή, ούτε ότι μόλις είχε λάβει το βραβείο Νόμπελ. Τέτοια περιστατικά έλλειψης της ελάχιστης απαιτούμενης γνώσης συνέβαιναν και στο παρελθόν. Αλλά αυτό που γίνεται με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και είναι λογικό.

Αναδείχθηκαν άνθρωποι που δεν ήταν γνωστοί οι περισσότεροι ούτε στις τοπικές κοινωνίες τους, παρά μόνον στον μικρόκοσμο της Αριστεράς. Το να είναι όμως κάποιος «αγωνιστής», σύμφωνα με την ορολογία του χώρου, δεν σημαίνει πως διαθέτει και τα ελάχιστα εφόδια που χρειάζονται για την ευπρόσωπη δημόσια εικόνα του. Έτσι παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες ακραία γλωσσικά φαινόμενα που κακοποίησαν βάναυσα την γλώσσα μας.

Και βέβαια όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε εγκυκλοπαιδικά, συντακτικά και εννοιολογικά λάθη, τι να περιμένουμε από τον βουλευτή του που εκλέχτηκε σε μικρή πόλη με 3000 σταυρούς! Το πρόβλημα με όλους αυτούς δεν είναι η άγνοια τους. Αλλά η άγνοια που έχουν για την άγνοια τους. Γιατί αυτός που έχει επίγνωση των ελλείψεων του έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να προσπαθήσει να μάθει. Να βελτιωθεί. Και η δεύτερη, αν είναι τεμπέλης, να παραμείνει με τις ελάχιστες γνώσεις που διαθέτει. Όμως δεν θα εκτεθεί, λέγοντας πράγματα που δεν ξέρει.

Βέβαια, υπάρχουν και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που χειρίζονται ευπρεπώς την Ελληνική γλώσσα, αλλά δυστυχώς είναι λίγοι. Ίσως ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να οργανώσει σεμινάρια ταχύρρυθμης εκμάθησης της, στα οποία βέβαια θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ίδιος-καλού κακού.

Και να σκεφθούμε πως σε αυτά τα έδρανα της Βουλής κάθισαν πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Π. Κανελλόπουλος, ο Κ. Τσάτσος, ο Γρ. Κασιμάτης, ο Π. Παπαληγούρας, ο Ε. Παπανούτσος και βέβαια ο μεγάλος Η. Ηλιού οι προδικτατορικές αγορεύσεις του οποίου ήταν μνημειώδεις, καθώς ήταν μίγμα πολιτικού και επιστημονικού λόγου. Η σημερινή έκπτωση είναι ενδεικτική της γενικότερης μιζέριας και της παραίτησης από την προσπάθεια για προσωπική βελτίωση.

Η ζημία που υπέστη η Ελληνική κοινωνία στον τομέα της γλώσσας και των ελάχιστων γνώσεων είναι συντριπτική και συνετελέσθη σε βάθους χρόνου. Απλώς τώρα με τους Συριζαίους βουλευτές και τους Συριζοφρουρούς της ΕΤ, ανεφάνη μεγαλοπρεπώς. Και η θεραπεία είναι δύσκολη γιατί απαιτείται και η συνεργασία του ασθενούς, που-όπως φαίνεται-δεν υπάρχει, γιατί δεν αναγνωρίζει την ασθένεια του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail