Έρχεται ο "ειδικός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

Του Σπύρου Δημητρέλη

Λευκός καπνός ετοιμάζεται να βγει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών αναφορικά με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για την καθιέρωση ενός "ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού" ο οποίος θα είναι εν μέρει ή στο σύνολό του ακατάσχετος για παλιά χρέη προς την εφορία, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο λογαριασμό, ο οποίος από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θεωρείται κρίσιμος για την επιτυχία της επέκτασης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, θα κατατίθενται χρήματα μόνο από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, τραπεζικές συναλλαγές κ.ά). Το θέμα του λογαριασμού που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ονομάζεται "ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός" ή εναλλακτικά "τροφοδότης λογαριασμός" συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Αλεξιάδη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Κωνσταντίνος Χρήστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργείται γόνιμο έδαφος μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών προκειμένου να προχωρήσει η καθιέρωση του σχετικού λογαριασμού.

Πρακτικά, από το λογαριασμό αυτό θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, κατόπιν σχετικής πάγιας εντολής, μισθοδοσία, φόροι, εισφορές αλλά και επαγγελματικές δαπάνες των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Στο λογαριασμό θα ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο, 50%, 80% ή 100% ανάλογα με το σενάριο που θα κλειδώσει στις διαπραγματεύσεις και θα αφορά την εξυπηρέτηση παλαιότερων οφειλών προς το δημόσιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα ετέθη και στην πρόσφατη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη – Χουλιαράκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί.

Για το θέμα έχει υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης η ΕΣΕΕ ειδική μελέτη της από την οποία προκύπτει ότι η καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3 δισ. έως 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους καθώς θα έμπαινε ουσιαστικά φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για το θέμα της επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων για χιλιάδες επαγγελματίες που την έχασαν λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμών τους προηγούμενους μήνες ή εξαιτίας λαθών και προβλημάτων που ενέσκυψαν λόγω των capital controls.

H ΕΣΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που θα εξετάσει τις περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχασαν τη ρύθμιση και θα πρέπει να επανενταχθούν σε αυτήν. 

capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail