Δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά... άνθρακες ο θησαυρός

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να στέλνει κατά δεκάδες χιλιάδες τα ειδοποιητήρια στους έχοντες φορολογικές υποχρεώσεις ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους η ανταπόκριση όμως από τους περισσότερους είναι περιορισμένη.

Επόμενο στάδιο η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης βάζοντας χέρι η εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Ωστόσο και εδώ τα αποτελέσματα είναι πενιχρά καθώς οι περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών έχουν αδειάσει προ πολλού, ενώ αρκετοί προνοητικοί μπροστά στο ενδεχόμενο "επιδρομής" της εφορίας, φρόντισαν να μεταφέρουν τυχόν ποσά που διατηρούσαν στις Τράπεζες είτε σε στρώματα, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού ,είτε ακόμη να τα μεταφέρουν σε συγγενείς που είναι "καθαροί" απέναντι στην Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε 187.000 οφειλέτες των οποίων άνοιξαν οι λογαριασμοί από τις αρχές του έτους μπήκαν στα ταμεία του Κράτους μόλις 95 εκ.ευρώ, με το μέσο κατασχεθέν ποσό να είναι μόλις 496 ευρώ. Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η αφαίρεση οφειλόμενων ποσών στην εφορία αφορούσε κατά κύριο λόγο (ποσοστό 97%) φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία έως 3.000 ευρώ.

Η απόπειρα είσπραξης οφειλομένων μέσω μέτρων αναγκαστικής μέτρων είσπραξης στοχεύει σε 1,5 εκ. φορολογούμενους καθώς για άλλους 2,5 εκ. οφειλέτες οι κατασχέσεις μοιάζουν αδύνατες μιας και τα οφειλόμενα στην εφορία χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης καθώς ούτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν,ούτε σέντς στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις,φυλακισμένους και αποβιώσαντες.

Σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις ​έχουν μεν αυξηθεί κατά 30% αλλά "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Από την άλλη δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες καλύπτονται από τον ακατάσχετο λογαριασμό των φυσικών προσώπων που είναι 1250 ευρώ το μήνα και έτσι φροντίζουν να μην αφήνουν υπόλοιπο στην τράπεζα για την εφορία.

Ο συνολικός αριθμός όσων οφείλουν στην εφορία (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) είναι 4 εκ.και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αγγίζουν πλέον τα 90 δις ευρώ,με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να οφείλει έως 5.000 ευρώ. Στόχος της Κυβέρνησης, με βάση το Μνημόνιο είναι έως το τέλος του χρόνου να μπουν στα δημόσια ταμεία 2 δις ευρώ,στόχος μάλλον ανέφικτος.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail