Συμφωνία που δεν τηρήθηκε (γιατί ήταν αδύνατον να τηρηθεί)

Άσφαιρα επικριτικός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, εγκωμιαστικός απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σύμφωνος με την πολιτική Μέρκελ στο Προσφυγικό εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην γερμανική εφημερίδα «Welt».

«Ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε», δηλώνει και προσθέτει πως «η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της Ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή». Υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε».

Μένει κατάπληκτος κανένας από τη συμφωνία Τσίπρα - Βαρουφάκη και με εύλογα ερωτηματικά αν αυτή η συμφωνία, εφ όσον υπήρξε, ήταν προϊόν αφέλειας ή άγνοιας ή αμοιβαίας εξαπάτησης κυρίων.

Και αυτό διότι η λιτότητα είναι στρατηγική επιλογή του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ η ευρωζώνη δεν μπορεί να μεταρυθμιστεί σε θετική κατεύθυνση, αλλά και αν μπορούσε αυτό δε θα γινόταν ποτέ με πρωτοβουλία μιας χώρας μέλους που είναι αιχμάλωτη των ευρωζωνικών πιστώσεων.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμόσει ένα δικό της αντιμνημονιακό πρόγραμμα, χωρίς λιτότητα, όσο είναι εξαρτημένη από τις πιστώσεις της ΕΕ και θεωρεί αυτές τις πιστώσεις, με τις οποίες αποπληρώνει τα χρεολύσια της, ως σωτηρία από μια βέβαιη καταστροφή.

Επομένως, η άρση της λιτότητας προϋποθέτει την απεμπλοκή από τις πιστώσεις των κ. Σόϊμπλε και Σια, πράγμα που σημαίνει διακοπή αποληρωμής του χρέους, διεκδίκηση της διαγραφής του και υποχρεωτική έξοδο από την ευρωζώνη για τη στήριξη της οικονομίας.

Η συμφωνία, όμως, Τσίπρα Βαρουφάκη, κατά τα λεγόμνενα του τελευταίου, είχε ως βασικό στοιχείο την παραμονή στην ευρωζώνη.

Άρα η συμφωνία εξ ορισμού ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί και συνιστούσε μια τρύπα στο νερό.

Με τέτοιες συμφωνίες η ταπεινωτική συθηκολόγιση του 3ου μνημονιού είναι εξηγήσιμη.

Ο Βαρουφάκης μπορεί να μην υπήρξε φίλος του Τσίπρα αλλά ηθελημένα ή αθέλητα τον βοήθησε να αναπτύξει δεσμούς φιλίας και αφοσίωσης με τα ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΡΕΜΗΣ

ΙΣΚΡΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail