Η Ελληνική τραγωδία και τα κουρέματα του χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Σε μερικές μέρες η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη αξιολόγηση είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και διήρκεσε εννέα περίπου μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη βρίσκεται σε εκκρεμότητα δόση ύψους 2,8 δις ευρώ (€), η οποία αν και είχε εγκριθεί το Μάιο του 2016, εντούτοις δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει αρκετές από τις δεσμεύσεις της απορρέουσες από την πρώτη αξιολόγηση. Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι σαφώς αυστηρότερη και πιο απαιτητική από την πρώτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινάει τις διαβουλεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης με το κουαρτέτο, έχοντας ένα βασικότατο μειονέκτημα, που σχετίζεται με την δραματική επιδείνωση των κύριων δημοσιονομικών και εθνικολογιστικών δεικτών κατά την περίοδο 2015-2016. Δεν υπάρχει ούτε ένας, μα ούτε ένας δημοσιονομικός-εθνικολογιστικός δείκτης, που την διετία 2015-2016 να παρουσίασε έστω και μικρή βελτίωση.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, έχουν ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ότι εντός του 2016 το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνει και το ρήγμα της ύφεσης διευρύνεται, παρ’ όλα αυτά, ξεκίνησαν το γνωστό τροπάρι περί τρίτου κουρέματος του χρέους. Οι φήμες λένε ότι ο κ. Καμμένος συνοδευόμενος από τους Τέρενς Κουίκ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Παύλο Χαϊκάλη και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ, θα ανέβουν στο Κούγκι ή το Δίστομο, για να εκφωνήσει λόγο υπέρ του άμεσου κουρέματος του δημοσίου χρέους της χώρας. Ενδεχομένως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα απαιτήσει από τη Μέρκελ, τον συμψηφισμό στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα ύψους 510 δις €, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της χώρας όχι μόνο να μηδενιστεί, αλλά η Γερμανία θα βρεθεί να μας οφείλει υπολειπόμενο ποσό που θα προσεγγίζει τα 200 δις €. Οι διαδώσεις αναφέρουν ότι ο γεμάτος αλήθεια και ειλικρίνεια πατριωτικός λόγος, που ο κ. Καμμένος θα εκφωνήσει από τις μαρτυρικές τοποθεσίες του Διστόμου ή του Κουγκίου, θα έχει τη μορφή διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό θα μεταδοθεί απ’ όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας.

Αναφορικά με την υπόθεση του τρίτου κουρέματος του δημοσίου χρέους, το εγχώριο κομματικό-πολιτικό κατεστημένο εξουσίας, υιοθετεί μια επικοινωνιακή συμπεριφορά λες και οι εγχώριοι με τους ξένους πιστωτές τρώνε αμάσητο σανό. Και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, γνωρίζει ότι η δραματική αύξηση του δημοσίου χρέους μετά το 1980 και η αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009, ήταν το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας από το δικομματικό κατεστημένο κλεπτοκρατίας. Ο κλέψας του κλέψαντος και το δημόσιο χρέος χρόνο με το χρόνο εκτινασσόταν στα ουράνια. Οι μίζες, οι υπερβολικές υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, οι δυσθεώρητες υπερβάσεις των κρατικών δαπανών, τα θαλασσοδάνεια, το πάρτι με τις επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ, κ.λπ., φόρτωναν με πολλά δις € κάθε χρόνο τις κρατικές δαπάνες, προκαλώντας έτσι την δραματική άνοδο αμφότερων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους της χώρας. Ο κλέψας του κλέψαντος και το δημόσιο χρέος εκτινασσόταν στα ουράνια. Η αστεία πλευρά της ελληνικής τραγωδίας, είναι ότι αυτοί που πλούτισαν καταβροχθίζοντας το δημόσιο χρήμα, οι ανίκανοι πολιτικοί που μας χρεοκόπησαν και τελικά πέταξαν την πατρίδα στο χωνευτήρι των μνημονίων, ζητούν από τις προστάτιδες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας να μας κουρεύει κάθε δύο με τρία χρόνια το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, οι βδέλλες της κομματικής κλεπτοκρατίας καταληστεύουν τα κρατικά ταμεία, προκαλώντας τη συνεχή αύξηση του δημοσίου χρέους και χρόνο παρά χρόνο ζητούν από τον Ομπάμα, τη Μέρκελ και τον Ολάντ και ένα κουρεματάκι του δημοσίου χρέους. Απαιτούν να μας κουρεύουν αυτά που κλέβουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail