Πάμε σε έκρηξη - 100.000 νέα λουκέτα, 300.000 στο δρόμο!

Υπάρχει λύση για να αποφευχθεί ο εφιάλτης, με κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων εντόκως και πληρωμή των τρεχουσών εισφορών, δηλώνει στο «Π» ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος - «Αν το Ασφαλιστικό δεν αλλάξει, θα μας βουλιάξει»!


«Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν δοθεί λύση στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων. Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν δύο με τρία άτομα, θα οδηγηθούν σε αδυναμία ύπαρξης. Θα έχουμε έκρηξη», τόνισε, με φανερή την ανησυχία του, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra.

Και πρόσθεσε: «Εγώ που γνωρίζω το θέμα αυτό το αντιμετωπίζω ως εφιάλτη»!

Περιθώρια αδράνειας δεν έχουμε...
«Πιστεύω ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα με μια ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να ανατρέψουμε, αν υπάρξουν, επιφυλάξεις από τους ‘‘θεσμούς’’. Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας. Και ξέρετε ότι το Ασφαλιστικό μπορεί να ανατρέψει τη δημοσιονομική ισορροπία, την οποία διεκδικούμε εναγωνίως ως το βασικό εργαλείο για να βγούμε από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Δύο επιλογές
Ο κ. Σπυρόπουλος, γνωρίζοντας κάθε πτυχή του Ασφαλιστικού από μέσα, καθώς επί πέντε χρόνια (από το 2010 έως το 2015) είχε στα χέρια του το τιμόνι του ΙΚΑ ως διοικητής του, επιμένει ότι έχουμε δύο επιλογές:

• «Η μία επιλογή είναι την προσεχή διετία, που θα είμαστε ακόμη στον πυρήνα της κρίσης, να μπορεί μια επιχείρηση να παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα καταβάλλοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές και η ληξιπρόθεσμη οφειλή να κεφαλαιοποιείται εντόκως. Και μετά τα δύο χρόνια θα δούμε τι θα γίνει.

• Η δεύτερη επιλογή είναι να επαναφέρουμε μια ρύθμιση που εφαρμόστηκε το 2012 με θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό που είχαμε πει τότε και πρέπει να πούμε και σήμερα σε έναν ληξιπρόθεσμο οφειλέτη είναι: “Θα πληρώνεις τις τρέχουσες εισφορές και 1% έως 1,5% επί της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με άνω όριο τα 50.000 ευρώ. Γιατί το 1,5% σε έναν οφειλέτη υψηλό μπορεί να είναι και 200.000 ευρώ, οπότε δεν γίνεται. Άρα, με άνω όριο τα 50.000 ευρώ και κάτω τα 200 ευρώ. Και ύστερα από 24 μήνες, αν ο οφειλέτης το τηρήσει αυτό ανελλιπώς, μπορούν μετά να εξαφανιστούν εντελώς πρόσθετες επιβαρύνσεις και πρόστιμα ή να μειωθούν σε ένα ποσοστό από 60% έως 80%. Και το εναπομείναν ποσό να εξοφληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις”.

• Αυτό που προτείνω είναι περίπου ο λεγόμενος διακανονισμός που εφαρμόστηκε το 2012 με θεαματικά αποτελέσματα. Αυτός ο τρόπος διακανονισμού οδήγησε σε καθεστώς κανονικότητας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Μέγα λάθος η αύξηση των εισφορών
Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος στην αύξηση των εισφορών. Λέει πολύ χαρακτηριστικά:

«Είμαστε παγιδευμένοι στη λογική ότι αν αυξάνουμε τους φόρους θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Εγώ θα σας κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη: Αν τις ασφαλιστικές εισφορές για τις συντάξεις από 20% τις κάναμε 12% (να πλήρωνε 8% ο εργοδότης και 4% ο εργαζόμενος) θα είχαμε πιο πολλά έσοδα και πιο πολλές προσλήψεις, γιατί οι υψηλές εισφορές αποτρέπουν τις προσλήψεις. Όταν αποτρέπονται οι προσλήψεις, δεν έχουμε σωστή παραγωγική βάση, κάνουν σκόντο στη λειτουργία οι εργαζόμενοι, δεν σχεδιάζεται η επιχειρηματικότητα. Γιατί σου λέει κάποιος, θα κάνω μια επιχείρηση στην Ελλάδα, ποιο είναι το κόστος; Ποιες είναι οι εισφορές; Δεν την πάω στη Βουλγαρία; Εδώ δεν είμαστε α­νταγωνιστικοί ούτε σε οικονομίες ακριβές».

Ώρα για ένα Ασφαλιστικό με σύγχρονους όρους για τη νέα γενιά
Δεν μένει, όμως, ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος μόνο στον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κοιτάζει μπροστά, για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς τις αγκυλώσεις τού χθες, που έχουν προκαλέσει όλα τα προβλήματα που ζούμε χρόνια πριν από την κρίση. Προτείνει συγκεκριμένα ένα Ασφαλιστικό με σύγχρονους όρους για τη γενιά των ασφαλισμένων από δω και πέρα. «Να πούμε ότι από το 2010 όσοι πρωτοασφαλίστηκαν και οι μελλοντικές γενιές υπάγονται σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς απολύτως βιώσιμο, που θα το υπολογίζουν.

Μπορούμε να την κάνουμε αυτήν την άσκηση και να μη διαφωνήσουμε. Να επικεντρωθούμε στο πώς κλείνουμε τους παλιούς λογαριασμούς. Πιστεύω πως αν δεν οδηγηθούμε σε αυτήν την τολμηρή επιλογή δεν θα βρεθεί λύση ποτέ, γιατί κάνουμε μεσοβέζικα πράγματα και δεν διαμορφώνουμε καθαρούς όρους για τη νέα γενιά των ασφαλισμένων. Και στη νέα γενιά των ασφαλισμένων πρέπει να είναι μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές».

Επαγγελματικά ταμεία
«Και πρέπει να τολμήσουμε και κάτι άλλο: Να δώσουμε την προοπτική δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων, αυτοδιαχειριζόμενων επαγγελματικών ταμείων. Που σημαίνει δημιουργία νομικών προσώπων και ιδιωτικού δικαίου, εντός θεσμικού πλαισίου, που θα λειτουργούν παράλληλα και με συμφωνίες εργοδότη και εργαζομένου».

Να αντιγράψουμε το ολλανδικό ασφαλιστικό σύστημα
Με βάση την επισήμανση ότι είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να πάει η Ελλάδα σε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, ρωτήσαμε τον κ. Σπυρόπουλο, με την πλούσια εμπειρία των πέντε χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων είδε από την πίσω πλευρά όλα τα συν και τα πάρα πολλά πλην του ασφαλιστικού μας συστήματος, ποιας χώρας το Ασφαλιστικό θα επέλεγε να υιοθετήσουμε. Την απάντηση την είχε έτοιμη:

«Πιστεύω ότι το ολλανδικό σύστημα είναι το ορθότερο. Δηλαδή, με αυτό το σύστημα ο μελλοντικός συνταξιούχος, αν π.χ. παίρνει έναν μισθό σε όλη την εργασιακή του ζωή από 1.000 έως 1.500 ευρώ, από τον κρατικό φορέα θα πάρει μια σύνταξη γύρω στα 800 με 900 ευρώ και από το επαγγελματικό του ταμείο θα πάρει μια σύνταξη άλλα 500 ευρώ. Δηλαδή, θα πάρεις μια σύνταξη που θα ανταποκρίνεται στο 80% των αποδοχών σου, αλλά όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα αλλά και από το επαγγελματικό σου ταμείο. Αλλά και αν έχεις λεφτά, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και μια ιδιωτική ασφάλιση. Εδώ όταν μιλάμε για ιδιωτική ασφάλιση νομίζουμε ότι είναι ανοσιούργημα.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι πυλώνας της οικονομίας ισχυρότατος. Λειτουργεί παντού. Κανένας δεν ξεγελάει κανέναν. Συμβόλαιο κάνεις με αυτήν». Και στην επισήμανση ότι μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να πέσει έξω, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Το κράτος δεν έπεσε έξω;».

***

Τι ζητάει ο Κορκίδης από τον Αλεξιάδη - Ο έλληνας επιχειρηματίας δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί
Δύο είναι τα βασικά αιτήματα που έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη:

• η θεσμοθέτηση και η λειτουργία του ακατάσχετου «τροφοδότη λογαριασμού» Δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης και

• μια βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Και στα δύο αυτά αιτήματα αντιδρούν οι «θεσμοί», επιμένοντας στην αυστηρή, τιμωρητική στάση τους.

Και όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, «με τις προτάσεις μας επιβεβαιώνουμε ότι ο έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεών του, αλλά να του δοθεί η δεύτερη ευκαιρία για να το παλέψει». 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail