Αυστηρό μήνυμα προς τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δηλώνοντας πως οι δημόσιοι υπαινιγμοί περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες,.
Ο αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να δείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις διεξαγόμενες έρευνες για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου, Τζον Κίρμπι, ο Κέρι:
«Κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».

