Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο συνεχίζονται με περισσότερη ένταση.
Εκτό των διώξεων στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων, το πογκρόμ θα επεκταθεί «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια του πραξικοπήματος.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Φετουλάχ Γκιουλέν στο οποίο επιρρίπτει τις ευθύνες της απόπειρας του πραξικοπήματος σχολιάζοντας ότι:
«Η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια»
Ως εκ τούτου συμπλήρωσε πως η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε όλο το δημόσιο και είναι πιθανό να επεκταθεί ακόμη και στα δημόσια πανεπιστήμια.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό εκτός των 6.000 συλλήψεων και διώξεων είναι πως ο Ερντογάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Τη στιγμή που μιλούσε, ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», κάτι που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες από τους οπαδούς του ΑΚΡ και ίσως όχι αυθόρμητα.
Στο σημείο αυτό ο τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά μολονότι συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».
