Το Ισραήλ τα βρήκε με την Αγκυρα - Μέσω Τουρκίας ο αγωγός φυσικού αερίου

Στρατής Μαζίδης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη ότι το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία συμφιλίωσης. Ο Νετανιαχου περιέγραψε τα βασικά σημεία της συμφωνίας, τα οποία είναι:

- Ο τερματισμός όλων των αγωγών στην Τουρκία εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών

- Η διατήρηση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας

- Το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικά προγράμματα στη Γάζα, κυρίως όσα αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας του Ισραήλ.

- Η Τουρκία δεσμεύθηκε για την πρόληψη της τρομοκρατικής δραστηριότητας κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής κεφαλαίων, στο έδαφός του.

- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα ασχοληθεί με την επιστροφή των αγνοουμένων ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων από τη Χαμάς.

- Η Τουρκία θα βοηθήσει το Ισραήλ να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την οικονομική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το Ισραήλ, και τη δημιουργία νέων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Αιγύπτου ρίχνοντας και τη βόμβα του:

«H oμαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκίας επιτρέπει στο Ισραήλ να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας»

Πρόσθεσε επίσης ότι είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχετικά με τη συμφωνία.

Στην άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε τη συμφωνία συμφιλίωσης της χώρας του με το Ισραήλ που τελειώνει τις συγκρούσεις τους μετά από μια επιδρομή των ισραηλινών το 2010 σε στολίσκο με προορισμό τη Γάζα. 

Είπε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την Τρίτη και στη συνέχεια θα έρθει προς έγκριση από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ αμέσα μετά θα οριστούν πάλι πρεσβευτές. Σύμφωνα με το Γιλντιρίμ το Ισραήλ θα πληρώσει $ 20 εκατομμύρια για τα θύματα της επιδρομής στο Μάβι Μάρμαρα ενώ η Τουρκία θα μετάσχει στη δημιουργία ενός νοσοκομείου 200 κλινών στη Γάζα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail