Στρατιωτική διάταξη κατά της Μόσχας αποφάσισε το Οσλο - Διπλασιασμός ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων

Στρατής Μαζίδης

Το πλέον φιλόδοξο και μεγάλο εξοπλιστικό σχέδιο της Νορβηγίας εδώ και δεκαετίες από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και απασχολεί το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Το πλάνο αποσκοπεί ουσιαστικά στο διπλασιασμό των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Η Νορβηγία αυτή τη στιγμή διαθέτει 57 F-16 πολλαπλών αποστολών, πέντε φρεγάτες, έξι κορβέτες και έξι υποβρύχια.


Με τους νέους εξοπλισμούς που θα στοιχίσουν περίπου 165 δις κορώνες ή 19,4 δις δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αγορά:

> τουλάχιστον 52 πολλαπλών αποστολών Lockheed Martin F-35 πέμπτης γενεάς μαχητικά αεροσκάφη

> 4 σουηδικής κατασκευής ντιζελοκίνητων υποβρυχίων

> 6 αεροσκαφών περιπολίας 

> 5 νέων φρεγατών και 6 κορβετών

Οι κινήσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια στις δηλώσεις του νορβηγού ΥΠΑΜ Ine Eriksen Soreide το Φεβρουάριο του 2015 πως η χώρα θα επανασχεδιάσει τις Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνοντας υπ'όψιν τη "Ρωσική Απειλή".

Ωστόσο ο Soreide είχε παραδεχθεί πως η Ρωσία δεν είχε παραβιάσει την ακεραιότητα της χώρας αλλά το Οσλο ανησυχούσε για την αύξηση του αριθμού και της εμβέλειας των ρωσικών στρατιωτικών πτήσεων κοντά στα νορβηγικά σύνορα.

Τέλος εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα, το Οσλο έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας νέας δύναμης που αριθμεί 200 πεζοναύτες στα σύνορα με τη Ρωσία. Η ομάδα θα τοποθετηθεί στο Sor-Varanger ενισχύοντας τη δύναμη των εκατοντάδων συνοριοφυλάκων, ούσα εξοπλισμένη με αντι-αρματικά και αντί-αεροπορικά όπλα και έχοντας στο βεληνεκές τους τη ρωσική πόλη Pechenga.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail