Βουλή της πλάκας αποδείχθηκε ότι έχουμε χθες στην Ελλάδα. Οι βουλευτές δεν νοιάζονται για το τι ψηφίζουν αρκεί να ψηφίζουν. Χθες ψήφισαν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ψήφισαν πριν από λίγες ημέρες, νομομοποιώντας - εννοείται - στο μεταξύ την παρανομία.
Ετσι ενώ πριν λίγες ημέρες είχαν ψηφίσει ότι επιτρέπεται οι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι να έχουν οφσόρ σε κράτη συνεργάσιμα φορολογικά και αυτή η διάταξη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, άρα νομιμοποίησε το "ξέπλυμα", χθες αποφάσισαν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την καθολική απαγόρευση συμμετοχής στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Η απαγόρευση όμως μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική γιατί επεκτάθηκε σε παρένθετα πρόσωπα όπως είναι α) οι σύζυγοι, β) οι εν διαστάσει σύζυγοι γ) πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δ) συγγενείς α’ βαθμού και ε) φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.
Εάν δηλαδή η σύζυγος κάποιου πολιτικού έχει μία κανοννική εταιρεία στην Κύπρο ή στην Αυστρία, αυτό απαγορεύεται!
Οπως ειπώθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, η διάταξη αυτή είναι απλώς εκδικητική και φωτογραφίζει την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό μάλλον ενόχλησε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία λάκισε από τη Βουλή, θεωρώντας απαξιωτική την όλη διαδικασία και μεθόδευση, όμως δεν είχε κανένα ουσιαστικό λόγο να το πράξει.
Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, περιλαμβάνει τους εξής:
Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.
Στην απαγόρευση εμπίπτουν επίσης οι:
Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλο και γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, όπως και πρόεδροι και μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Με την τροπολογία μάλιστα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων σε τέτοιες εταιρείες εντός 60 ημερών!
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας κα της πάταξης της διαφθοράς».
marketfair.gr
marketfair.gr

