Greenpeace: Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να σταματήσει να επενδύει στις κατασκευές νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων, απηύθηνε η Greenpeace Ελλάδος.

Σε επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Greenpeace τονίζει ότι είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να σταματήσει να επενδύει στη «βρώμικη» ενέργεια και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της χώρας.

150 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να θέσουν ανώτατο όριο στην υπερθέρμανση σε «πολύ κάτω» από δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με μακροπρόθεσμο στόχο 1,5 βαθμό.

Για πολλούς χαιρετίστηκε ως η αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα, επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι Adidas, Puma, Aldi, και Commerzbank απαίτησαν χθες την αναμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.

«Πλέον επισήμως τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», υπογραμμίζει η Greenpeace, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις προγραμματισμένες κατασκευές νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων καθώς και να στραφεί στην εκμετάλλευση του πραγματικού της πλούτου: των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Σας καλούμε να ευθυγραμμίσετε την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας με τη Συμφωνία στο Παρίσι για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων ως το 2050», επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.

«Έχετε την ευκαιρία να γίνετε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα ανακοινώσει το τέλος των ορυκτών καυσίμων και θα ανακατευθύνει τα διαθέσιμα κονδύλια της χώρας σε επενδύσεις πραγματικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες. Επενδύσεις που έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι τα συμφέροντα μίας ξεπερασμένης βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης», καταλήγει η επιστολή.

Πιέσεις και στη Νορβηγία

Παρόμοιες πιέσεις, όμως, δέχεται και η νορβηγική κυβέρνηση, που εστιάζει στις εξαγωγές φ/α και πετρελαίου.

Περιβαλλοντικές ομάδες ζήτησαν από τη Νορβηγία να αλλάξει την οικονομία της, αλλά η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, επιμένει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

>>Διαβάστε: Πιέσεις στη νορβηγική οικονομία μετά την συμφωνία για το κλίμα

«Θα αλλάξουμε κάποια πράγματα σε όλα τα μέρη της νορβηγικής οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει στο κοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για πετρελαίου και φυσικό αέριο κατά τις επόμενες δεκαετίες», είπε η Solberg.

«Θα συνεχίσουμε με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει επίσης να αποσκοπούμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail