Το ουρλιαχτό του ασθενοφόρου στην Ε.Ο. στον Σκαραμαγκά

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στην Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου, μεσημεριανές ώρες. Αν κάποιος ψάχνει να βρει το αξιοσημείωτο, ας κοιτάξει δεξιά, όπου προσπαθεί να κινηθεί το ασθενοφόρο. Ήταν ημέρα εφημερίας του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Το όχημα του ΕΚΑΒ, με τη σειρήνα να ουρλιάζει, ερχόταν ολοταχώς από την κατηφόρα του Σκαραμαγκά. Όμως στο σημείο αυτό άρχιζε το μποτιλιάρισμα, περίπου 500 μέτρα από το φανάρι των Διυλιστηρίων. Ο οδηγός τού ασθενοφόρου μπήκε δεξιά στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Όμως, όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, η ΛΕΑ ήταν γεμάτη αυτοκίνητα και το ασθενοφόρο σταμάτησε. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι οδηγοί αμέσως στριμώχτηκαν πίσω του για τον γνωστούς λόγο...

[Αφιερωμένο στους ανθρώπους που περιμένουν να βρουν τη σωτηρία τους στην έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο. Αλλά και στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, που η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή... την κλωστή που κόβουν αυτοί που θέλουν να κόψουν δρόμο από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, για να μην καθυστερήσουν, ενώ αντιλαμβάνονται ότι το μποτιλιάρισμα μπροστά οφείλεται πιθανότατα σε τροχαίο!]

Το ουρλιαχτό του ασθενοφόρου στην Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου ακουγόταν για πάρα πολλή ώρα, μέχρι να φτάσει στο φανάρι και να απεμπλακεί. Η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται πάλι και πάλι. Ειδικά τις ώρες με μεγάλη κυκλοφορία (πρωινές) ή τις ημέρες με αυξημένη κίνηση (Παρασκευές), τα πράγματα είναι τραγικά. Φυσικά, όχι μόνο στο σημείο αυτό. Αν οι νόμοι δεν είναι αρκετοί για να πράξουμε το σωστό, ας προσπαθούμε να σκεφτόμαστε ότι το ασθενοφόρο ή η πυροσβεστική σπεύδουν να σώσουν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

Λωρίδα έκτακτης ανάγκης

Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Η στάση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδήγηση και η στάση στη ΛΕΑ είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας.

Θυμηθείτε! Μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!!

Πότε να σταματήσετε στη ΛΕΑ;

Μόνο στις παρακάτω 3 περιπτώσεις:

Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν σας σταματήσει η Τροχαία

Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας

Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια.
Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη ΛΕΑ και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ.
Παρκάρετε όσο πιο δεξιά μπορείτε στη ΛΕΑ, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μια κοντά σας.
Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύστε.
Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό.
Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.

Καλώντας σε βοήθεια

Χρησιμοποιήστε είτε το κινητό σας τηλέφωνο για να καλέστε την υπηρεσία του αυτοκινητόδρομου είτε την πλησιέστερη συσκευή επείγουσας ειδοποίησης. Δώστε με σαφήνεια το στίγμα σας.

Περιμένοντας τη βοήθεια

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του σταματημένου οχήματος έχουν βγει από αυτό και περιμένουν έξω από το στηθαίο ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο (π.χ. ηλικιωμένο) δεν μπορεί να βγει από το όχημα, παραμένει στη θέση του με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη.
Τα κατοικίδια θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο αυτοκίνητο.

Έκτακτη Ανάγκη

Αν έχετε εμπλακεί σε σύγκρουση, μετακινήστε εάν είναι δυνατόν το όχημά σας στη ΛΕΑ και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να καλέσετε σε βοήθεια.
Αν σας σταματήσει η Τροχαία
Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει το φλας και τα αλάρμ σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Πότε να μην σταματήσετε στη ΛΕΑ;

Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, μη σταματάτε ποτέ στη ΛΕΑ π.χ. για να μελετήσετε κάποιο οδικό χάρτη, να δείτε τη θέα, να μιλήσετε στο τηλέφωνο κλπ.
Μην περπατάτε ποτέ πάνω στη ΛΕΑ.
Επίσης, μην σταματάτε για να βοηθήσετε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη ΛΕΑ. Αφήστε τους επαγγελματίες να επέμβουν.

Ποιοι επιτρέπεται να οδηγούν στη ΛΕΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, "η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύτονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών". Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ΛΕΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη ΛΕΑ για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail