Ο «άχρηστος» φράκτης της Σλοβενίας για τους πρόσφυγες που..δεν ήρθαν ποτέ

Στην νοτιοανατολική περιοχή Bela Krajina της Σλοβενίας, όπου o ποταμός Kolpa σηματοδοτεί τα σύνορα με την Κροατία, ένα αγκαθωτό σύρμα θυμίζει τους ντόπιους ότι οι πρόσφυγες τελικά δεν ήρθαν ποτέ.

Αντί της αποτροπής των προσφύγων, ο φράκτης ο οποίος κόβει στα δύο το παρθένο δάσος και την πεδιάδα που απλώνεται κατά μήκος του ποταμού, τώρα κυνηγά μακριά τους τουρίστες. Επίσης, έχει γίνει θανατηφόρα παγίδα για την άγρια ζωή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι στρατιώτες είχαν σπεύσει να ανεγείρουν το φράχτη στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες διέσχιζαν οδοιπορικώς τα Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Ο στόχος ήταν να κατευθύνουν την ροή προς τα επίσημα σημεία ελέγχου και να σταματήσουν οι πρόσφυγες να εισέρχονται παράνομα στην Σλοβενία, μέσω του λεγόμενου «πράσινου συνόρου».

Αλλά ο 166-χιλιόμετρα (103 μίλια) φράκτης, περισσότερο από το ήμισυ του μήκους του ποταμού Kolpa- απέδειξε ότι τελικά έγινε πολύ κακό για το τίποτα, λένε οι δυσαρεστημένοι ντόπιοι στο όμορφο χωριό της Kostel.

«Η ροή μετανάστευσης είναι πάνω από 100 χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Δεν έχουμε δει ούτε ένα μετανάστη, αλλά αυτοί (ο στρατός) ασχολούνται με αυτό το φράχτη έτσι κι αλλιώς», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Martin Lindic, ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης με κανό στις όχθες του ποταμού, τονίζοντας ότι έχει υποστεί πλήγμα. «Οι άνθρωποι καλούν για να κάνουν κράτηση και το πρώτο πράγμα που με ρωτούν είναι για το φράχτη», είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο βαλκανικός διάδρομος έχει πλέον κλείσει, το φράγμα είναι ακόμα στη θέση του. Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι η απομάκρυνσή του «εξαρτάται από την εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης».

Κάθε καλοκαίρι, περισσότεροι από 100.000 τουρίστες – κυρίως Σλοβένοι, αλλά και άλλοι – συρρέουν στην ήσυχη κοιλάδα Kolpa και να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά της και να κάνουν κωπηλασία στον ποταμό.

Λόγω της δύσκολης πρόσβασης στο φυσικό έδαφος και στις δύο πλευρές του Kolpa, η περίφραξη ανεγέρθη σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ποτάμι είναι πιο εύκολη. Αλλά αυτά είναι και τα κύρια σημεία για τους τουρίστες. Λόγου χάρη το γνωστό εστιατόριο με ψάρια Madronic, περιβάλλεται ολόκληρο από τον φράχτη.

«Η περίφραξη μας εκπλήσσει … Είναι εντελώς άσκοπη», είπε ο τουρίστας Emil, ο οποίος επισκέπτεται εδώ και χρόνια την περιοχή με την οικογένειά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail