Προκλητική κίνηση ΝΑΤΟ στην «αυλή» της Ρωσικής Αρκούδας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ

Σε μία απίστευτη προκλητική κίνηση, η οποία θα οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία, θα προχωρήσει η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Robert Work, το ΝΑΤΟ θα στείλει 4.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία και στις τρεις Βαλτικές χώρες., όπως μεταδίδει το rt.com.

Όπως αναφέρει και η Wall Street Journal, o λόγος που θα αναπτυχθούν τα στρατεύματα στις εν λόγω χώρες, γίνεται λόγω του ότι η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει αρκετές δυνάμεις, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, καθώς διεξάγει πολλαπλές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Οι Ρώσοι το τελευταίο διάστημα διεξάγουν πολλαπλές ασκήσεις, με ισχυρά σε αριθμό στρατεύματα. Για εμάς αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά προκλητική συμπριφορά», δήλωσε ο Robert Work στην Wall Street Journal.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις για να αναπτυχθούν στη Λιθουανία γερμανικά στρατεύματα, το Βερολίνο εξακολουθεί να εξετάζει με επιφυλακτικότητα το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

»Αυτή την στιγμή επανεξετάζουμε για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε ή να ενισχύσουμε την συμμαχία στην συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, υπό το φως μίας πρόσφατης δημοσκόπησης του Iδρύματος Bertelsmann, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το 31% των Γερμανών θα επικροτούσε την ιδέα του να υπερασπιστεί η Γερμανία την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να κάνουν τα στρατεύματα πολυεθνικά, συνδυάζοντας στρατεύματα από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο του κοινού συστήματος διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δείχνει απογοητευμένη με την συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

»Η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ στριμώχνεται όλο και πεισσότερο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αλλά όταν η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για την διασφάλιση της ακεραιότητάς της, μάς λένε πως η Ρωσία επιδίδεται σε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, τα σύνορα του ΝΑΤΟ έρχονται πιο κοντά στη Ρωσία, όχι το αντίθετο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Πολωνία και τα κράτης της Βαλτικής, πιέζονται τακτικά από το ΝΑΤΟ για να ενισχυθεί η παρουσία της συμμαχίας στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με την ιδρυτική Πράξη του 1997 μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η μόνιμη παρουσία μεγάλων σχηματισμών του ΝΑΤΟ κοντά στα Ρωσικά σύνορα απαγορεύεται. Ωστόσο κάποιες φωνές στις Βρυξέλλες έχουν άλλη προσέγγιση επί του θέματος.

Η Ρωσία ετοιμάζει «ασύμμετρη» απάντηση στην αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, και ιδίως στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο στην εφημερίδα Известия (Izvestia) Πέμπτη, όπως μεταδίδει το onalert.gr
«Φυσικά, η απάντησή μας θα είναι εντελώς ασύμμετρη. Θα επιλεγεί για να ταιριάζει με τις ιδέες μας σχετικά με το βαθμό της στρατιωτικής απειλής, για να είναι πιο αποτελεσματική και όχι υπερβολικά δαπανηρή», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκρούσκο.

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη, με έμφαση στο ανατολικό μέτωπο … Δεν είμαστε παθητικοί παρατηρητές. Εφαρμόζουμε με συνέπεια όλα αυτά τα στρατιωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιστάθμιση αυτής της εντελώς αδικαιολόγητης αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας, » τόνισε.

Ο Γκρούσκο πρόσθεσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Известия (Izvestia) ότι η Ρωσία θεωρεί την περιστροφή στρατευμάτων παραβίαση της συμφωνίας του 1990 μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει πρόσθετες μάχιμες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

«Έχουμε πει πάνω από μία φορά ότι μια αόριστη περιστροφή δεν είναι διαφορετική από μια μόνιμη εγκατάσταση», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Το ΝΑΤΟ »παίζει» με την φωτιά στην »αυλή» της ρώσικης »αρκούδας» και θα πρέπει να προσέξει τις επόμενες κινήσεις που έχει σκοπό να πραγματοποιήσει, καθώς όπως απέδειξε το Κρεμλίνο δεν αστειεύεται. Τρανές αποδείξεις, τα δύο σημεία πολέμου που άλλαξαν το γεωπολιτικό status quo. Η Κριμαία και Συρία.

Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης ο ρωσικός στρατός θα είχε πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι ειδικοί του ερευνητικού ιδρύματος «RAND», David Shlapak και Michael Johnson. Σε αυτό επικαλούνται τον επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού ξηράς, Mark Milley, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε πως η Ρωσία είναι ανώτερη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ως παράδειγμα έθεσαν μια θεωρητική επίθεση της Ρωσίας στην χώρες της Βαλτικής, η οποία, βάσει παλαιότερης εκτίμησης, θα χρειαζόταν μόλις τρεις μέρες για να εξοντώσει τις δυνάμεις της Δυτικής Συμμαχίας.

Οι Shlapak und Johnson καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ρωσία θα μπορούσε μέσα σε δέκα μέρες να συνθέσει 27 τάγματα 30.000-50.000 αντρών, τα οποία θα διέθεταν, μεταξύ άλλων, τεχνολογία τεθωρακισμένων.

Αντίθετα το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιπαρατάξει μόνο ελαφρώς οπλισμένα στρατεύματα.
Οι αναλυτές του RAND καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ρωσία σε μία υποτιθέμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα ήταν ανώτερη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Επιπλέον, ένα ακόμα μειονέκτημα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι τα προβλήματα στην υποδομή, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των στρατευμάτων του.

Επίσης μην ξεχνάμε πως η Μόσχα έλαβε την στρατηγικής σημασίας απόφαση να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, πράγμα που επιθυμεί να κάνει με νέους βαλιστικούς πυραύλους, νέα υποβρύχια, το πλέον υπερσύγχρονο τανκ του κόσμου, αλλά και ενεργειακά όπλα και λέιζερ.

Τα συστήματα τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι δυτικοί και να ξανασκεφτούν αν πρέπει να προκληθεί η ρωσική »αρκούδα» είναι τα εξής:

Pantsir-S1: είναι ένα πυραυλικό σύστημα που συνδυάζει κατευθυνόμενα βλήματα αέρος και δύο αυτόματα πυροβόλα.

Ένα όπλο που αναπτύσσει η Ρωσία είναι τα νέα πυρηνικά της υποβρύχια. Πρόκειται για υποβρύχια τέταρτης και πέμπτης γενιάς, ενώ σχεδιάζονται και υποβρύχια drones τα οποία θα ενισχύσουν την ναυτική δύναμη της χώρας.

Άλλο πολεμικό ρωσικό project είναι το τεχνολογίας stealth υπερηχητικό βομβαρδιστικό PAK-DA.
To πυραυλικό σύστημα BUK-2

To θερμοπυρηνικό πυραυλικό σύστημα RS-24

Το άρμα Τ-14 Armata, το οποίο παρουσιάστηκε το προηγούμενο έτος στην παρέλαση της νίκης τον Μάιο, συγκεντρώνει όλη την εμπειρία της «ρωσικής σχολής» κατασκευής αρμάτων μάχης.

Το ελικόπτερο Μi-28, που έκανε την »βρώμικη» δουλειά στη Συρία.

Εν ολίγοις, το ΝΑΤΟ πρέπει να προσέχει. Η Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτν δεν αστειεύεται.

ithesis.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail