Ποια πόλη σκοπεύει να επιβάλλει φόρο σε όποιον την επισκέπτεται, γιατί οι κάτοικοί της θεωρούν τους τουρίστες πρόβλημα;

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μια πόλη που από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτων και δη των Ελλήνων, θέλει να επιβάλλει φόρο στους τουρίστες αφενός γιατί οι κάτοικοι αντιδρούν στο αυξημένο τουριστικό ρεύμα, αφετέρου για να συγκεντρώσει επιπλέον χρήματα ο Δήμος!

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Δήμο της Βαρκελώνης πέρυσι αποκάλυψε ότι το 5,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν τον τουρισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη, με τη φτώχεια να ακολουθεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,1 τοις εκατό.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους οργισμένους κατοίκους της πόλης, η δήμαρχος Ada Colau εξετάζει μαζί με το επιτελείο της την επιβολή φόρου σε όποιον σκοπεύει να επισκεφθεί την πόλη.

Με αυτήν την πρωτοβουλία η διοίκηση του Δήμου της Βαρκελώνης στοχεύει να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών που εισέρχονται στην πόλη, ώστε να μην καταλήξει «όπως η Βενετία» και να επιτύχει την εξισορρόπηση των συμφερόντων του τομέα του τουρισμού με εκείνες των κατοίκων.

Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν ήδη καταβάλλουν φόρο στα ξενοδοχεία της Βαρκελώνης, η οποία προσελκύει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, που ξοδεύουν 18 εκατ. ευρώ την ημέρα, ποσό που ισοδυναμεί με το 14 τοις εκατό των εσόδων της πόλης.

Ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί σε κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται, και στα διόδια για λεωφορεία, κατά την άφιξή τους στην πόλη. Ξένα αυτοκίνητα θα μπορούσαν επίσης να υπόκεινται σε διόδια ή αυξημένη χρέωση για τη στάθμευση, υποστήριξε η δήμαρχος.
Ενώ, μεγάλες ομάδες τουριστών έχουν ήδη απαγορευθεί σε ώρες αιχμής στο διάσημο αγορά La Boqueria, σε μία επιπλέον κίνηση να επιβαρυνθούν όσο το δυνατό λιγότερο οι κάτοικοι από την παρουσία των ξένων.

Σύντομα η πόλη θα χάσει την αίγλη της αν συνεχίσει τα αυστηρά μέτρα κατά των επισκεπτών της.

Ένας παρόμοιος τουριστικός φόρος έχει δρομολογηθεί ήδη κι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου στη Μάλτα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail