Ιαπωνία: Πλησιάζει το καταστροφικό τέλος του νομισματικού πειράματος

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της να αυξήσει τον πληθωρισμό – χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγματικών επιτοκίων που ακολουθούν ανοδική πορεία στο γράφημα (καφέ καμπύλη). Αντίθετα, στις Η.Π.Α. μειώνονται (μπλε), όπως επίσης στην Ευρωζώνη (γκρίζα) και στη Μ. Βρετανία (πορτοκαλί).
322
Υπενθυμίζουμε πως το πραγματικό επιτόκιο είναι το ονομαστικό αφαιρουμένων των προβλέψεων για τον πληθωρισμό – οπότε, εάν υπάρχει αποπληθωρισμός, το πραγματικό επιτόκιο αυξάνεται αντίστοιχα.
Παρά την επεκτατική πολιτική λοιπόν της κεντρικής τράπεζας (τύπωμα χρημάτων και μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια), οι προβλέψεις πληθωρισμού στην Ιαπωνία μειώνονται – γεγονός που σημαίνει πως οι αγορές δεν πιστεύουν ότι, θα έχει αποτέλεσμα η νομισματική πολιτική. Αντίθετα, στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη οι αγορές περιμένουν αύξηση του πληθωρισμού – λιγότερο βέβαια στην Ευρωζώνη.
Περαιτέρω, τα υψηλά πραγματικά επιτόκια ενισχύουν την ισοτιμία του γεν – το οποίο, από 1:121 ως προς το δολάριο στα τέλη Ιανουαρίου, ευρίσκεται πλέον στο 1:108. Το ισχυρό γεν με τη σειρά του αυξάνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, επειδή τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο φθηνά, οπότε πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές. Εκτός αυτού, περιορίζονται οι εξαγωγές, οπότε θα έχει ξανά ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο.
Στην επόμενη συνεδρίαση της, στις 28 Απριλίου, η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει εάν μειώσει ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια – προσπαθώντας να ξεφύγει από το αποπληθωριστικό σπιράλ του θανάτου το οποίο, μεταξύ άλλων, αυξάνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας που πλησιάζει στο 250% του ΑΕΠ της.    

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail