Τι μήνυμα έστειλε η Τουρκία από τις Οινούσσες και γιατί προβληματίζονται οι αεροπόροι

Τι έκαναν οι Τούρκοι πάνω από τις Οινούσσες; Ανεφοδιάζονταν εν πτήσει! Για να ακριβολογούμε πέταξαν πάνω από το ελληνικό νησί έχοντας ανεφοδιαστεί στον αέρα από το ιπτάμενο τάνκερ που τα συνόδευσε, μέχρι και στην προκλητική τους υπέρπτηση.

Γιατί στην Αθήνα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός απ΄αυτή τη κίνηση των Τούρκων η οποία ήταν περισσότερο επίδειξη δύναμης και δυνατοτήτων;

Από το 1974 που το φαινόμενο των παραβιάσεων στο Αιγαίο έγινε καθημερινότητα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονταν για τις προκλήσεις τους από τα αεροδρόμια που είναι κοντά στα Μικρασιατικά παράλια. Ο λόγος ήταν ότι μόνο έτσι είχαν τα απαραίτητα καύσιμα για να κάνουν τις παραβιάσεις και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μην πούμε σε όλες, τα τουρκικά μαχητικά εντοπίζονταν από τα ελληνικά ραντάρ μόλις “ξεκολλούσαν” από το έδαφος. Κι αυτό έδινε στην ελληνική ΠΑ μια δυνατότητα εξισορρόπησης του πλεονεκτήματος που είχαν οι Τούρκοι στην επιλογή του χρόνου που θα εκδήλωναν τις προκλήσεις τους. Το να εντοπίζεις γρήγορα τον Τούρκο επέτρεπε και την αστραπιαία αποστολή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών για την αναχαίτισή τους.

Η εισαγωγή των ιπτάμενων τάνκερ στο τουρκικό αεροπορικό οπλοστάσιο αλλάζει δεδομένα. Κι αυτό το μήνυμα το έστειλαν οι Τούρκοι από τις Οινούσσες. Μπορούν να απογειώνουν αεροσκάφη από τα βάθη της Τουρκίας, να τα ανεφοδιάζουν στον αέρα κι αυτά ακόμη πιο αιφνιδιαστικά να εισέρχονται στο Αιγαίο. Η παρουσία του ιπτάμενου τάνκερ στις Οινούσσες ήταν ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης, αφού σε πραγματικές συνθήκες το ιπτάμενο τάνκερ δεν θα προσέγγιζε καν το Αιγαίο,όπου θα ήταν πολύ ευάλωτο. Το έστειλαν μαζί με τους εισβολείς μόνο και μόνο για να το “επιδείξουν”.

Το σίγουρο είναι ότι η επιθετικότητα των Τούρκων ολοένα και αυξάνεται,προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στην Αθήνα. Τουλάχιστον στους στρατιωτικούς. Η αλήθεια είναι ότι χθες την ανησυχία της εξέφρασε και η ΝΔ με ανακοίωσή της.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η παρατηρούμενη τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασυνήθιστη προκλητικότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ελπίζουμε να ανησυχεί εξίσου και τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ και του ΥΠΕΞ, ώστε να μη μένει σε κανένα επίπεδο αναπάντητη η προκλητική αυτή συμπεριφορά της γείτονος».

militaire.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail