Τα 2/3 των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία ελέγχονται από το σουλτάνο Ερντογάν

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Σύμφωνα με Τούρκο αρθρογράφο που γράφει στην εφημερίδα Al Monitor περισσότερα από 2/3 των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται κάτω από κυβερνητικό έλεγχο. Είτε ανήκουν σε φίλους του κόμματος του Ερντογάν είτε διοικούνται από εντολοδόχους που είναι υπέρ της κυβέρνησης.

Ο όμιλος Dogan που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που παραμένει εκτός κυβερνητικού ελέγχου, αντιμετωπίζει έρευνα για κατηγορίες που σχετίζονται με διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας ενώ το αφεντικό του Αydin Dogan κινδυνεύει με μεγάλη ποινή φυλάκισης με την κατηγορία ότι έλεγχε παράνομο δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων, κατηγορία την οποία αρνείται.

Σε αυτό το εκφοβιστικό κλίμα το αφεντικό του ομίλου Dogan έκλεισε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Rαdical (η έντυπη είχε σταματήσει εδώ και δυο χρόνια) αν και το κλείσιμο ειπώθηκε ότι επιβλήθηκε από οικονομικούς λόγους. Κατά τον αρθογράφο ο πραγματικός λόγος ήταν ότι η εκδοτική γραμμή της καθημερινής εφημερίδας και οι δημοσιογράφοι ενοχλούσαν από καιρό τον Ερντογάν.

Όταν το κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης ήρθε στην εξουσία το 2002 υπήρχε ήδη μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδιατάξει τον χάρτη των μέσων κατά την θέληση του. Πως; Εκμεταλλευόμενο την τραπεζική κατάρρευση ενός αριθμού τραπεζών μετά την οικονομική κρίση του 2001 που κατέληξαν σε κρατική κηδεμονία μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία των μητρικών τους οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Για την ακρίβεια κατέληξαν στο τουρκικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων.

Επιχειρηματίες και εργολάβοι κοντά στον Ερντογάν κέρδισαν σχεδόν όλες τις δημοπρασίες που έκανε το ταμείο για να ξεπουλήσει τα μέσα ενημέρωσης, βοηθούμενοι από δάνεια που έπαιρναν από κρατικές τράπεζες.

Δηλαδή, το ταμείο πουλούσε μέσα ενημέρωσης στην Undesecretiat of Τreasury (Υπογραμματεία Διαθεσίμων) για να εισπράξει τα χρέη των τραπεζών και οι υφισταμένες στην υπογραμματεία τράπεζες εξέδιδαν δάνεια σε φίλους του κόμματος του Ερντογάν, χρηματοδοτώντας την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Στα 13 χρόνια που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι στην εξουσία ακολούθησε μια φιλόδοξη πορεία ιδιωτικοποιήσεων, σε αντίθεση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου επεδίωξε μια πορεία κρατικοποίησης.

Και φυσικά η κυβέρνηση επενέβη και στον τρόπο χορήγησης δημοσιογραφικών αδειών ανοίγοντας τον δρόμο έτσι ώστε και δημόσιοι υπάλληλοι και υπουργοί να έχουν δημοσιογραφικές άδειες, ενώ δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να δουν τις κάρτες τους να ακυρώνονται.

Ave Σουλτάνε! ο Καίσαρας θα υποκλινόταν στον απολυταρχισμό σου.

… βέβαια ο καίσαρας δεν θα έτρεχε σαν θρασύδειλος να εμπλέξει κι άλλους, όπως έκανε ο σουλτάνος μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, για να προσπαθήσει να μην υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail