Εδώ το καλό «ψαχνό» για την εφορία... οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι

ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Μην σας παραξενεύει.Τα "θύματα" των νέων μέτρων που "μαγειρεύονται" με το νέο φορολογικό θα είναι και πάλι τα γνωστά υποζύγια του φορολογικού συστήματος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Οι "πλούσιοι" μεταξύ 1.500 και 2000 ευρώ το μήνα,όπως είπε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.Το "μάρμαρο" -από εδώ και μπρος και για τα φετινά εισοδήματα--θα το πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου καθώς μόνον το 5% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα παίρνει πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα,ενώ τόσα χρήματα δηλώνουν ελάχιστοι από τους αυτοαπασχολούμενους και κυρίως πιάνονται ,όσοι πιάνονται,μέσω των τεκμηρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τα εισοδήματα που δήλωσαν 5,3 εκ.φορολογούμενοι για το 2015 από αυτούς μόλις 1,3 εκ.δήλωσαν ετήσια εισοδήματα πάνω από 15.000 ευρώ.Ειδικότερα 15.001-20.000 δήλωσαν 788.000 φορολογούμενοι,20.001-50.000 δήλωσαν 476.000, και μερικές δεκάδες χιλιάδες πάνω από 50.001 ευρώ.Τι δείχνουν τα παραπάνω ?Οτι το καλό και σίγουρο "ψαχνό" βρέθηκε και είναι αυτό των μισθωτών και συνταξιούχων.

Και είναι σίγουρο γιατί πιάνεται στην "πηγή" δηλαδή στην μηνιαία παρακράτηση μέσω του μισθού.Και να φανταστεί κανείς ότι πέρυσι δηλώθηκαν συνολικά στην εφορία περίπου 75 δισ. ευρώ όταν μελέτες δείχνουν ότι τα εισοδήματα αγγίζουν στη χώρα μας τα 150 δις ευρώ .Τα άλλα εισοδήματα τα γνωστά ως αδήλωτα και "μαύρα"τα τρώει το σκοτάδι της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.Μέχρι να πιαστούν στις δαγκάνες της εφορίας εκατοντάδες χιλιάδες αετονύχηδες φοροφυγάδες -αυτοαπασχολούμενοι κυρίως- κυκλοφορούν και προκαλούν ανάμεσά μας. Με βίλες,σπορ Ι.Χ,ταξίδια στο εξωτερικό και βάλε.

Αντε να δούμε πότε κι αν ποτέ πιαστεί αυτό το "ψαχνό".Αν κι εδώ δεν μιλάμε απλώς για "ψαχνό" αλλά ολόκληρο κρέας μαζί με το λίπος του.Με σημαντικό μέρος των αδήλωτων ,επί χρόνια εισοδημάτων τους,να έχει παστωθεί σε τράπεζες του εξωτερικού και off shore.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail