Η απειλή για τη Μέρκελ κρύβεται στο Μέλανα Δρυμό, με το προσφυγικό να καθορίζει τις ψήφους


Καθώς η Άγκελα Μέρκελ παλεύει με μια προσφυγική κρίση που εκτείνεται από το Αφγανιστάν έως την Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στη γη της επαγγελίας στη Γερμανία ετοιμάζονται να δώσουν την ετυμηγορία τους.

Έχοντας υποστηρίξει τη θέση της για τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική εκλογική δοκιμασία για τη στάση της την Κυριακή, όταν τρία ομοσπονδιακά κρατίδια θα κληθούν στις κάλπες. Το μεγαλύτερο έπαθλο είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη, μια περιοχή που μοιάζει με διαφήμιση της Γερμανίας, η οποία απολαμβάνει τη χαμηλότερη ανεργία της χώρας, καλής ποιότητας κρασί, τον μυθικό Μέλανα Δρυμό και την έδρα της Porsche.

Έδρα επίσης της κατασκευάστριας της Mercedes, Daimler, και του γίγαντα του επιχειρηματικού λογισμικού SAP, η Βάδη-Βυρτεμβέργη ήταν φυσικό τοπίο για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ μέχρι την αναπάντεχη νίκη των Πρασίνων πριν από πέντε χρόνια, ύστερα από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Φέτος, η αναμέτρηση απειλείται από την εισροή των προσφύγων που έχει υπονομεύσει τη στήριξη για τη CDU και ενισχύσει το κατά της μετανάστευσης κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, γνωστό ως AfD.

Η εμπιστοσύνη στη CDU «έχει πραγματικά εξατμιστεί», είπε ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής για τη συμβουλευτική Teneo Intelligence. «Υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες. Περιμένουμε η Μέρκελ να δεχθεί περισσότερη πίεση μετά από αυτές τις τοπικές εκλογές.»

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η CDU, με τοπικό επικεφαλής τον Γκίντο Βολφ, δε θα καταφέρει να ανακτήσιο το κρατίδιο και θα δυσκολευτεί να αποφύγει τις απώλειες στις άλλες δύο περιοχές: τη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία-Άνχαλτ στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό άκρο της χώρας. Συγκεντρωτικά, τα τρία κρατίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του γερμανικού εκλογικού σώματος.
1 1
Ήδη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της δεκαετίας της στην εξουσία, η Μέρκελ είδε το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματός της στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να ανατρέπεται από το ξεκίνημα του έτους. Μια δεύτερη συνεχή ήττα στο κρατίδιο, μαζί με τις ισχυρές ενδείξεις για το AfD και στις τρεις αναμετρήσεις, θα αύξανε την πίεση στην καγκελάριο για να αλλάξει την πορεία της για το καλό της χώρας. Αναμφίβολα, θα ενθάρρυνε μέλη του κόμματος και βουλευτές που αψηφούν τη Μέρκελ και απαιτούν όριο στις αφίξεις των προσφύγων που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο το περασμένο έτος – με το 13% από αυτούς διασκορπισμένο στο κρατίδιο των 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη διοικούταν από τη CDU επί 58 χρόνια μέχρι το 2011. Όπως ακριβώς οι προηγούμενες εκλογές ήταν ενδιάμεση ψήφος για τη θέση της Μέρκελ για την πυρηνική ενέργεια, οι ψηφοφόροι τώρα αντιμετωπίζουν την επιλογή να επιστρέψουν στο παρελθόν ή να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, τον πρώτο ηγέτη κρατιδίου στη Γερμανία από το κόμμα των Πρασίνων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κρέτσμαν είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών της CDU από τον υποψήφιο της Μέρκελ, καθώς κυβερνά μια περιοχή με ανεργία 4%. Η Μέρκελ θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του κόμματός της το Σάββατο, στην πόλη Χάιγκερλοχ, μια ώρα νοτιοδυτικά της Στουτγάρδης, της πρωτεύουσας του κρατιδίου.

Η καγκελάριος έχει τηρήσει τη θέση της για το προσφυγικό, δαπανώντας μεγάλο κομμάτι του προηγούμενου μήνα στην εκστρατεία επαναλαμβάνοντας το επιχείρημά της πως η Γερμανία χρειάζεται τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης και ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως ζώνη Σένγκεν. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν επιχειρηματικοί ηγέτες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Ντίτερ Ζέτσε, η εταιρεία του οποίου εξαρτάται από τον συγκερασμό των διαδικασιών παραγωγής, διασκορπισμένων σε όλη την Ευρώπη.

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι το ανθρώπινο κόστος στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας, όμως υπάρχουν και οικονομικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτόν, επίσης» είπε την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, στην άλλη πλευρά των συνόρων της έδρας της Daimler.
Ο Ζέτσε εγκωμίασε τη συνεργασία με τους Πράσινους, αναφερόμενος στην κατασκευή πίστας δοκιμών της Daimler στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ο Κρέτσμαν παραβρέθηκε στο ξεκίνημα της κατασκευής πέρυσι και έλαβε στην εκδήλωση μία υβριδική Mercedes για τις επίσημες μετακινήσεις του, μετέφερε τότε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η στήριξη των ψηφοφόρων για τους Πράσινους στην περιοχή βρισκόταν στο 32%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, με τη CDU στο 27% και τους Σοσιαλδημοκράτες, τον εταίρο των Πρασίνων, στο 16%. Προτού ξεσπάσει η προσφυγική κρίση στη Γερμανία το προηγούμενο καλοκαίρι, το κόμμα της Μέρκελ ξεπερνούσε το 40% στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους από τους Πράσινους.
Η Μέρκελ παραδέχτηκε τις εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα της σε τοπική συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στις 4 Μαρτίου, όπου κάλεσε τους υποστηρικτές της CDU να ψηφίσουν το κόμμα παρά τις διαφορές για τη μεταναστευτική κρίση, και προσέθεσε πως μπορεί να αντέξει την πίεση.

«Έχω αντέξει κάθε λογής καταιγίδες» είπε η Μέρκελ στο κοινό στην πόλη Έτλινγκεν.
Ο Κρέτσμαν έχει εγκωμιάσει τη στάση της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες, διαφοροποιούμενος από τον υποψήφιο της CDU, Βολφ, ο οποίος βγήκε από τη γραμμή της καγκελάριου τον περασμένο μήνα, στηρίζοντας το αίτημα για περιορισμό της εισροής των μεταναστών.

Ο Λαρς Φελντ, μέλος της συνόδου των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, του οποίου το Ινστιτούτο Walter Eucken βρίσκεται στο κρατίδιο, είπε πως ασχέτως των εθνικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι Πράσινοι έχουν αποδείξει πως μπορούν να διοικήσουν μία από τις μεγαλύτερες τοπικές οικονομίες της Γερμανίας.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, «η απώλεια της εξουσίας της CDU πάντα παρουσιαζόταν ως πολιτικό ατύχημα» είπε ο Φελντ σε συνέντευξή του. «Η ειρωνεία είναι πως οι Πράσινοι έχουν έναν πολύ δημοφιλή και πολύ συντηρητικό τοπικό πρωθυπουργό.»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail