Θα έχουμε Μνημόνιο «Εσ» και Μνημόνιο «Εξ»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Σχέδιο «διπλής ονομασίας» για την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλα θα λέει στο εξωτερικό κι άλλα θα λέει ότι εφαρμόζει στο εσωτερικό η κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να υλοποιηθούν οι Μνημονιακές πολιτικές, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η πολύτιμη δόση των 5,5 δις Ευρώ.

Τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που οφείλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών , για να κλείσει ο Προϋπολογισμός, θα επενδυθούν με παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής και ρητορική κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να πεισθούν οι Έλληνες και να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει φοροεισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης όπως η αύξηση των συντελεστών για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και η μείωση συντάξεων.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί για την επιβολή τέλους 0,05 € σε κάθε στήλη του ΟΠΑΠ, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε κάθε μπουκάλι κρασί και άμεση περικοπή αμυντικών δαπανών 350 εκατ. Ευρώ, δεν μπορούν να υλοποιηθούν για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους.

Οι δανειστές απειλούν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για την τελική αξιολόγηση αν δεν καταθέσει προηγουμένως η κυβέρνηση συγκεκριμένες διατάξεις νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα «κόκκινα δάνεια» ιδιωτών και το νέο Υπερ- Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τον Α. Τσίπρα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πάλι με «κρίση ρευστότητας» όπως ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 2015 ενώ ξεκαθάρισε πως η ίδια δεν έχει περιθώρια να υποστηρίξει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση είναι πάλι υποχρεωμένη να ψηφίσει σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα αλλά ταυτόχρονα θα δηλώνει ότι μάχεται για την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη με φληναφήματα όπως το «παράλληλο πρόγραμμα», η «μάχη εναντίον της διαπλοκής» και η «τιμωρία όσων έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Ως αντάλλαγμα, οι δανειστές θα δεχθούν να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα η περιβόητη συζήτηση για την «διευθέτηση του Χρέους» για την οποία ωστόσο δεν θα υπάρχει χρονικός προσδιορισμός ολοκλήρωσης αφού η εξέλιξή της θα εξαρτάται από την υλοποίηση «σημαντικών διαρθρωτικών μεταβολών και μεταρρυθμίσεων».
Την ώρα που η Κυβέρνηση θα διατηρεί αλώβητες τις χαμηλές συντάξεις, θα επιβαρύνει όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλάζοντας τους συντελεστές της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παραχωρήσεις στους αγρότες μειώνοντας τις επιβαρύνσεις των μεσαίων εισοδημάτων αλλά θα εντάξει το σύνολο των 570.000 ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ενιαίο κουμπαρά του Ασφαλιστικού.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση θα εφαρμόζει «Μνημόνιο εσωτερικού» και «Μνημόνιο εξωτερικού» ελπίζοντας ότι με την «διπλή ονομασία» θα ξεπεράσει το κύμα της κοινωνικής αναταραχής, μέχρι να ξεκινήσει η λυτρωτική –όπως ελπίζει- συζήτηση για το Χρέος…

ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail